7 tips voor de beste winterbarbecue
Tot nu toe heb ik mijn barbecue na de zomer altijd opgeruimd en stond hij in de winterperiode in de schuur. Ik zag de opkomst eigenlijk al een paar jaar geleden; de barbecue wordt steeds vaker gebruikt in de winter en eigenlijk is dat heel leuk!
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het gourmetten ook wel een beetje zat wordt met alle feestdagen, dus pak ik (samen met vele andere) de barbecue weer uit zijn winterstalling. Mijn barbecue is helaas nog niet aan vervanging toe, want ik heb een hele mooie van kamadoexpress.nl op het oog (een Big Green Egg).
Wat een winterbarbecue zo leuk maakt? Het is vroeg donker, er hangen gezellige lichtjes in de tuin, ik stook mijn vuurkorf op en ik snuif die heerlijke grill lucht op van de barbecue. Dat ik dit nooit eerder heb gedaan!
Ik heb er wel voor gekozen om maar één gerecht op de barbecue klaar te maken, omdat ik als koukleum toch niet te lang buiten wil staan. Maar vanuit de woonkamer kijken we de gezellige tuin in. Om het hoofdgerecht heen heb ik allemaal lekkere bijgerechten gemaakt, zoals een simpele salade van flinterdun gesneden komkommers met mayonaise en dille, lekkere frietjes van zoete aardappel uit de oven, een zelfgemaakte huzarensalade en veldsla aangemaakt met walnootolie en balsamico.
Winterbarbecue (TIP 1): voorbereiding
Voorbereiding is het halve werk. Het is niet leuk om lang in de keuken te staan als je gasten hebt. Maar dat is het leuke van een barbecue, je kunt alles voorbereiden! Ik kies voor één hooguit twee stukken vlees, gevogelte of vis en maak daar diverse gerechten omheen.
Winterbarbecue (TIP 2): marineren
Meestal moet ik ook wel ver van tevoren aan de slag, want ik ben gek op marineren. Een nacht in de marinade staan vind ik echt minimaal. Je vlees, kip of vis wordt er lekker mals van, krijgt een heerlijk smaakje en de marinade die langzaam van het eten afdruipt en de barbecue in valt, geeft van die heerlijke luchten waar al je buren jaloers op worden!
Winterbarbecue (TIP 3): blijf warm
Vanaf binnen ziet de tuin er nu gezellig uit, maar nog leuker is het om natuurlijk ook daadwerkelijk naar buiten te gaan. Bereid je dus goed voor om buiten warm te blijven. Stook hout in een vuurkorf en neem een klein kopje hete soep als voorafje mee naar buiten. Hier zijn een paar heerlijke soepjes die daarvoor geschikt zijn:
Tom Kha Kai
Bietensoep met rode ui
Champignonsoep
Hartverwarmende soep
Winterbarbecue (TIP 4): kwantiteit boven kwaliteit
Ik vind de kwaliteit van alles dat je op de barbecue gooit belangrijker dan de kwantiteit. Ik zie nog steeds barbecuefeesten voorbij komen met veel goedkoop vlees, zoals speklappen, diepvrieshamburgers en dikke worsten.
Ik ga liever naar de poelier en koop daar een mooie scharrelkip of naar de visboer voor een mooi stuk zalm. Zorg wel voor voldoende bijgerechten met veel groenten, want je wil niet dat je gasten aan het einde niet genoeg gegeten hebben.
Winterbarbecue (TIP 5): zorg voor een goede barbecue
Ik moet iets opbiechten… Op dit moment ben ik een luie barbecuer. Ik ben gek op de geur van kooltjes of briketten, maar dan wel als iemand anders het doet. Ik heb daarom een “ik-ben-snel-klaar-elektrische-barbecue”. Mijn grote droom is een Big Green Egg XL. Daarvoor wil ik graag overstappen naar houtskool 😉
Winterbarbecue (TIP 6): bijgerechten
Kou maakt hongerig. Zorg dus dat je naast je hoofdgerecht voldoende bijgerechten hebt, zodat er voor iedereen iets uit te kiezen is en niemand met trek naar huis gaat. Ik heb een lijstje van geschikte bijgerechten voor je samengesteld:
Courgetterolletjes
Mosselen
Hummus
Zeekraalsalade
Coleslaw
Peterselie salade met tonijn
Selderijsalade
Gebakken bieten-ui salade
Kipburgers
Tortillas (trek een op de barbecue gegaarde kip uit elkaar en vul daar een tortilla mee, sausje en salade erbij en je bent klaar)
Winterbarbecue (TIP 7): sfeer
In de zomer moet je lang wachten tot het donker is en heb je aan lampjes en kaarsjes weinig. Daarom is een winterbarbecue top, want je kunt helemaal los gaan met verlichting. Verzamel lege potjes van augurken, olijven of mosterd, zet hier een theelichtje in en zet ze langs het pad naar de barbecue.