Japanse ramen
Japanse Ramen wordt steeds populairder en het stond al een tijdje op mijn lijstje om een paleo proof variant te maken. Mocht je er nog niet van gehoord hebben dan zal ik kort uitleggen wat het is. Ramen is eigenlijk een simpele Japanse noedelsoep die bestaat uit een bouillon die op smaak is gebracht met sojasaus. Hij wordt gevuld met groenten en vlees, vis, kip of ei en natuurlijk noedels. Daarna kun je er nog een topping overheen strooien van gedroogd zeewier, bosuitjes en sesamzaadjes.
Je kunt dus zelf heel veel varianten bedenken door bijvoorbeeld:
- andere bouillon te gebruiken, zoals kippenbouillon, runderbouillon of groentebouillon;
- te kiezen uit andere groenten, zoals bamboescheuten, paksoi, taugé, paprika of fijn geraspte wortel;
- gerookte kip of eend fijn te snijden en toe te voegen, maar ook forel, garnalen en zalm zijn heerlijk in de soep;
- te spelen met de toppings; gebruik vers of gedroogd zeewier, zeekraal, fijn gesneden reepjes omelet, verse kruiden (peterselie, bieslook, koriander), rauwe fijn gesnipperde bosuitjes, rode ui of sjalot.
Het hoofdingrediënt in ramen zijn natuurlijk de noedels, want die kun je echt niet vervangen in een noedelsoep. ?
Noedels zijn vrijwel altijd gemaakt van graanproducten en daarom dus niet geschikt voor de Paleo-Lifestyle. Daarom gebruik ik voor deze Japanse ramen noedels gemaakt van konjac. In een eerder artikel heb ik uitgebreid geschreven over konjacnoedels. Deze bevatten veel vezels en kunnen uiteenlopende gezondheidsvoordelen hebben als je ze goed gebruikt. In deze link vind je het artikel.Wist je dat soep ideaal is voor mensen die willen afvallen? Het vult namelijk heel goed en levert niet bijzonder veel calorieën. En als je deze variant met konjacnoedels gebruikt, geeft het ook nog eens heel lang een verzadigd gevoel.
Veel plezier met het samenstellen van je eigen Japanse ramen!
Ingrediënten (voor 2 personen):
Soep
1 grote prei
1 rode peper (zonder zaadjes)
30 g gember
2 tenen knoflook
2 el coconut amino’s
2 el limoensap
2 el sesamolie
1 tl fijn zeezout
200 g verse gemengde paddenstoelen
700 ml water
10 g gedroogde paddenstoelen
1 pak konjac noedels
Topping
2 eieren
1 bosuitje
½ vel gedroogd zeewier
2 tl (zwart) sesamzaad
een flinke pluk kiemgroenten
Bereiding Japanse ramen:
- Snijd de prei in ringen en was hem goed schoon.
- Doe de rode peper, gember, knoflook, coconut amino’s, limoensap, sesamolie en zout in de kleine kom van een keukenmachine en mix goed.
- Doe het kruidenmengsel samen met de prei in een soeppan en laat de prei slinken.
- Snijd de verse paddenstoelen in plakjes en bak ze een paar minuten mee.
- Voeg water toe en warm de soep op (het hoeft niet meer te koken).
- Doe de gedroogde paddenstoelen in een elektrische koffiebonenmaler en maal fijn. Als je geen koffiebonenmaler hebt, kun je er één in mijn webshop aanschaffen. Een ander optie is om de gedroogde paddenstoelen die je voor de bouillon gebruikt, te vervangen voor een andere soort bouillon (zoals zelf getrokken kippenbouillon uit dit recept).
- Spoel de konjac noedels goed af onder stromend water en doe in de soep.
- Roer de gedroogde en gemalen paddenstoelen door de soep en laat met het deksel op de pan de smaken even trekken.
- Kook intussen de eieren gaar. Ik wil mijn eitje niet te hard en heb hem 5 minuten zachtjes laten koken. Maar laat hem vooral korter of langer koken als je dat lekkerder vindt.
- Maak de topping verder klaar: snijd de bosui in ringen en knip het vel zeewier in kleine stukjes.
- Schep de soep in kommen en maak af met de topping.
- Pel de eieren en snijd ze door de helft. Leg in de soep en bestrooi het geheel met sesamzaad.
- De kiemgroenten serveer ik ernaast, zodat je die er zelf op kunt doen.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook:
- glutenvrij, en
- lactosevrij;