Bananenbrood met sesam
Waarom iedereen bananenbrood verkeerd bereidt
Bijna alle recepten voor bananenbrood beginnen ongeveer hetzelfde: “neem een aantal bruine en overrijpe bananen die te lang op de fruitschaal hebben gelegen”. Ik heb een afschuwelijke hekel aan voedselverspilling en gooi vrijwel nooit iets weg, maar bananen die te rijp zijn, hebben bij mij maar één bestemming en dat is de afvalbak (de groencontainer). Voor een bananenbrood gebruik ik onrijpe bananen, ze moeten dus zo groen mogelijk zijn. Maar als je snel oud en snel dik wilt worden, neem dan gerust die overrijpe bananen voor je bananenbrood. 😉
Vezels vs suiker
Een onrijpe banaan is niet zoet omdat hij nog bijna geen suikers bevat. Hij bevat wel veel vezels in de vorm van complexe koolhydraten (resistent zetmeel). Van deze vezels worden je darmbacteriën erg blij. Vezels zijn namelijk de perfecte voedingsbron voor je darmbewoners (lees dit artikel maar eens na). Hoe rijper de banaan wordt, hoe meer suikers hij gaat krijgen, hetgeen weer ten koste gaat van de onverteerbare vezels. Het soort suiker dat je in een rijpe banaan aantreft is voornamelijk fructose. Een volledig bruine banaan barst dus van de fructose en kun je beter niet meer eten.
Wat is fructose?
Fructose is een monosaccharide (een enkelvoudig koolhydraat) en komt van nature voor in fruit en honing. Honing bestaat voor ongeveer 40% uit fructose. De meeste soorten suiker bestaan uit een mix van fructose en glucose. Fructose laat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan glucose (zie hierna). Dit lijkt positief, maar als je verder kijkt valt dat vies tegen. De reden dat het niet direct invloed heeft op de bloedsuikerspiegel, is omdat een groot gedeelte van de fructose eerst naar de lever gaat om daar te worden omgezet in glucose. Dit belast de lever en bij overmatig gebruik van fructose kan dit de lever uiteindelijk verzwakken en leiden tot een vervette lever. Tot slot wordt overtollig fructose opgeslagen als lichaamsvet.
Fructose verstoort het verzadigingssignaal
Het signaal dat je vol zit wordt gegeven door leptine. Glucose doet de bloedsuikerspiegel snel stijgen, waardoor ook het leptinegehalte stijgt. Frutose doet dit echter niet, waardoor je niet verzadigd raakt en lekker door kunt blijven eten. De plant waarvan de vrucht afkomstig is, heeft hier een hele goede reden voor. Deze reden kun je lezen in mijn uitgebreide blog over fruit.
Toegevoegde fructose (het grootste probleem)
Als je matig fruit eet en erop let dat je alleen fruit eet met een laag suikergehalte (bijvoorbeeld bessen) valt het over het algemeen wel mee met de fructose problematiek. Maar helaas stopt de voedingsmiddelenindustrie fructose in veel producten in de vorm van High Fructose Corn Syrup. Dit is namelijk goedkoop te produceren fructose en is veel zoeter dan glucose. Het kan voorkomen in frisdrank, vruchtensappen, ontbijtgranen, cake en koek, snoepgoed, jam en ander zoet broodbeleg, ijs, kant en klare maaltijden, gezoete zuivelproducten, mueslirepen, tussendoortjes, saladedressings en sauzen.
Bij een teveel aan fructose kun je last krijgen van te veel vet rondom de organen (visceraal vet), wat vervolgens weer kan leiden tot onder andere diabetes, hart- en vaatziekten en insulineresistentie.Het verschil tussen glucose en fructose
Glucose laat je bloedsuikerspiegel sneller stijgen. Als je voedingsmiddelen eet met koolhydraten die in de maag en de dunne darm al verteerd worden, dan noemen we dit snelle koolhydraten. Deze snelle koolhydraten worden in maag en dunne darm omgezet naar glucose en aan het bloed afgegeven waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Glucose kan (meestal met behulp van insuline) vrij snel door de cellen worden opgenomen om als energie te worden gebruikt. Glucose hoeft dus niet eerst langs de lever om omgezet te worden (in tegenstelling tot fructose). Tot slot is fructose ongeveer twee keer zoeter dan glucose.
Stevia
Inderdaad wordt je brood met groene bananen veel minder zoet, maar moeten we alles wel altijd zo zoet willen eten? Wil je toch een klein beetje zoetigheid toevoegen, gebruik dan stevia. Koop wel de pure variant van 100% stevia, zoals deze. Lees goed de ingrediënten want veel producten bevatten ongezonde vulmiddelen zoals maltodextrine.
Bananenbrood bewaren
Het bananenbrood is vers het lekkerste. Daarom snijd ik het als het is afgekoeld in stukken en bewaar ik zoveel mogelijk in de vriezer. Handig voor onderweg of als je een keer weinig tijd hebt om iets te maken.
Ingrediënten:
150 g sesamzaad
50 g (blond) lijnzaad
4 onrijpe, groene bananen
4 eieren
3 el gesmolten kokosolie
1 el psylliumvezels
2 tl kaneel of speculaaskruiden
¼ tl fijn zeezout
eventueel stevia naar smaak
Bereiding bananenbrood met sesam:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maal in een elektrische koffiemolen sesamzaad en lijnzaad fijn.
- Breek de bananen in stukjes, doe ze in de kom van je keukenmachine en mix goed.
- Laat de keukenmachine aan staan en voeg één voor één de eieren en de kokosolie toe.
- Voeg tot slot gemalen sesam en lijnzaad, psylliumvezels, kaneel of speculaaskruiden, zout en stevia toe.
- Zet de keukenmachine uit als alles mooi egaal gemengd is.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier of vet deze goed in.
- Doe het beslag in de bakvorm en bak het bananenbrood in 35 minuten gaar.