Cashewboter
Zelf boter van noten (en/of zaden) maken is heel makkelijk en erg lekker. Ik heb standaard een potje cashewboter in de kast staan en gebruik het bijvoorbeeld op plakjes appel of banaan. Je kunt ook een lepeltje toevoegen aan een smoothie. Ik ben benieuwd waar jij de cashewboter voor gaat gebruiken.
Cashewboter is een mooie vervanger voor pindakaas omdat je pinda’s beter kunt laten staan als je de Paleo-Lifestyle volgt. Pindakaas is eigenlijk een rare naam, want wat heeft het met kaas te maken? Ik ben benieuwd of iemand weet waar die naam vandaan komt. In het Engels heet het heel logisch peanut butter.
Pindakaas wordt in Nederland veel gegeten, maar ik probeer het liever te vermijden. Om te beginnen hebben de meeste soorten pindakaas veel toegevoegde suiker. Overigens zijn er tegenwoordig wel betere soorten te koop die uitsluitend bestaan uit pinda’s. Maar dan nog gebruik ik liever geen pinda’s. Een pinda is een peulvrucht en bevat net als andere peulvruchten anti-nutriënten, zoals saponinen en lectines. Maar de pinda draagt ook een schimmel met zich mee die voor ons schadelijk is. Lees dit artikel maar eens van het NRC: Schimmel in pindas of hepatitis geven leverkanker.
Koop ongebrande of rauwe cashewnoten want gebrande noten zijn gefrituurd en niet meer zo gezond. Een leuk weetje is dat rauwe cashewnoten eigenlijk helemaal niet rauw zijn, want ze zijn altijd gestoomd. Dit wordt gedaan omdat cashewnoten die echt rauw en onbehandeld zijn de stof urushiol bevatten. Deze stof is het voornaamste bestanddeel van de irriterende olie die ook wel poison ivy wordt genoemd. Je hoeft je hier echter geen zorgen over te maken als je cashewnoten in de winkel koopt, want vergiftiging is zeldzaam en als het al voorkomt is het bijna altijd bij mensen die werken in het productieproces (oogsten en pellen).
Ingrediënten cashewboter:
400 gram cashewnoten
8-10 eetlepels walnootolie
natuurlijk vanille aroma naar smaak of
het merg van een half vanille stokje
mespunt fijn zeezout
Bereiding cashewboter:
- Doe alle ingrediënten in de power blender en mix op de notenstand. Gebruik de speciale stamper om de massa door te roeren. Voeg eventueel wat extra olie toe als de pasta nog niet smeuïg genoeg is.
Als je een krachtige keukenmachine hebt zou je kunnen proberen de notenpasta daarin te maken.
Dit recept is:
– koolhydraatarm;
– glutenvrij;
– lactosevrij
– geschikt voor de Paleo-Lifestyle;
– geschikt als je wilt afvallen (vult goed en zorgt voor een lange tijd van verzadiging);
– is vrij van E-nummers.