Coq au vin
Coq au vin met de Franse slag
Hoe coq au vin met de Franse slag is geboren. Mijn sterrenbeeld is Maagd. Die staan onder andere bekend als pietje precies, kritisch, nauwkeurig en hardwerkend. Ik herken mij daar volledig in. Maar van al dat harde werken word ik moe en wil ik aan het einde van de werkdag in de keuken snel klaar zijn met een makkelijk recept. Dus eigenlijk wil ik mij er met de Franse slag vanaf maken. Op die dagen is mijn slowcooker mijn beste vriend.
De slowcooker
Als je nog niet weet wat een slowcooker is, mis je echt iets en ga ik je leven nu zoveel makkelijker maken! Een slowcooker (ook wel crockpot genoemd) is eigenlijk niets anders dan oma’s ouderwetse sudderpan, maar dan elektrisch. Het voordeel is dat je hem aan kunt zetten en de hele dag weg kunt gaan. Als je thuiskomt ruikt je huis naar een vier sterrenrestaurant en je kunt gelijk aan tafel.
Waar koop je de slowcooker
Ik gebruik deze slowcooker die te koop is bij bol.com: CrockPot Slowcooker 4,7 liter. Je hebt ook slowcookers met een nog grotere inhoud voor als je met een groot gezin bent.
Gerechten uit de slowcooker
Je kunt bijna alles wel in de slowcooker bereiden, maar mijn absolute favoriet uit de slowcooker is kip. En dan de echte kip met botjes. Niet die droge filetjes van een zielige plofkip uit de supermarkt. Je haalt een paar kippenbouten bij de poelier, doet die in de slowcooker met een kopje water en na een dagje zachtjes pruttelen haal je heel voorzichtig de kip uit de pan. Waarom voorzichtig hoor ik je denken? Omdat de kip helemaal uit elkaar valt, zo mals is hij geworden. Als je een botje vastpakt, valt al het vlees eraf en blijft het botje schoon over. Geen gedoe met kluiven of gestuntel om met mes en vork een botje van het vlees te ontleden.
Probeer ook eens draadjesvlees of ander stoofvlees in de slowcooker te maken. Ook harde groenten zijn lekker na een dagje sudderen, zoals zoete aardappel, pompoen, of knolselderij. Doe er ui en knoflook bij en maak er daarna soep van. Ik ben benieuwd wat jouw favoriete slowcooker recept is.
Bon appétit mes chers amis!
Liefs, Wendy
Ingrediënten (voor 4 personen):
4 kippenpoten
500 ml biologische rode wijn
125 gram gerookte spekreepjes
3 winterpenen
2 stengels bleekselderij
6 sjalotten
3 tenen knoflook
1 bakje kastanjechampignons
2 blaadjes gedroogde laurier
Een paar takjes verse tijm en rozemarijn
Bereiding Coq au vin:
- Giet de wijn in de slowcooker.
- Doe de spekreepjes erbij.
- Snijd de winterpenen, bleekselderij, sjalotten en knoflook in stukjes en voeg toe.
- Doe de champignons, laurierblaadjes en de takjes tijm en rozemarijn erbij.
- Leg de kippenpoten er bovenop en sluit goed af met het deksel van de slowcooker.
- Laat een dagje sudderen op de laagste stand.
- Verwijder de laurierblaadjes en de takjes tijm en rozemarijn.
- Ik heb er een puree bij gemaakt van bloemkool, zoals dit recept bloemkoolpuree met sinaasappel en walnootolie.
De echte (thuis)kok gaat nu waarschijnlijk mopperen en zeggen dat we de spekblokjes en kippenpoten eerst moeten aanbraden. Dat mag natuurlijk, het is jouw feestje. Ik heb het niet gedaan, want weet je nog: coq au vin met de Franse slag! 😉