Ghee
Ghee is een Indiase vorm van geklaarde boter en behoort daarmee officieel niet tot de Paleo-Lifestyle, omdat het een zuivelproduct is.
Lactose intolerantie
Voor de meeste mensen met een lactose of zuivel intolerantie levert ghee geen problemen op. Dit komt doordat alle melkeiwitten (lactose en caseïne) tijdens het proces worden verwijderd. Er blijft alleen maar puur vet over.
Ghee is goed bestand tegen verhitting
Ghee is goed bestand tegen verhitting, dus als je gerechten wilt maken die een hoge en/of lange bereidingstijd nodig hebben, dan kun je Ghee gebruiken. Kokosolie kan natuurlijk ook, maar niet iedereen vindt dat lekker en soms wil je ook wel eens afwisselen.
Ghee heeft een heerlijke nootachtige en aromatische smaak en ik gebruik het zelf al jaren om af en toe eens wat in te bakken.Verschil tussen geklaarde boter en ghee
Geklaarde boter en ghee zijn niet helemaal hetzelfde. Bij geklaarde boter wordt het vocht van het vet gescheiden door de boter te verwarmen en weer af te koelen. Het botervet blijft op het water drijven en kan er zo worden afgeschept.
Ghee wordt langer verhit totdat al het water is verdampt. Door die langere verhitting krijgt ghee zijn typische nootachtige aroma.Houdbaarheid van ghee
Ik bewaar de ghee in meerdere kleine glazen potten. De potten die ik niet gebruik staan in de koelkast zodat ze lang goed blijven. Zorg dat je potten goed schoon zijn voordat je ze vult. Draai direct de deksel erop en laat afkoelen. Zet ze in de koelkast en ze blijven daar ongeopend maandenlang goed. De pot ghee die ik gebruik staat op kamertemperatuur. Zorg dat je altijd een schone lepel gebruikt als je er iets uit schept.
Ingrediënten:
6 pakjes biologische roomboter (van grasgevoerde koeien)
Bereiding Ghee:
- Doe de boter in een pan en laat op laag vuur helemaal smelten.
- Zodra het kookt, laat je het 15 minuten zachtjes koken.
- Al vrij snel begint de boter te schuimen. Als je wilt kun je dit schuim er afscheppen. Doe je dit niet dan zakt het naar de bodem waar het aanslag in je pan kan veroorzaken. Ik vind dit zelf niet zo’n probleem omdat mijn pan weer goed schoon gaat.
- Giet de ghee door een kaasdoek of schone theedoek.
- Vul de potten.