Jackfruit curry
Een tijdje geleden ben ik naar Bali (Indonesië) op vakantie geweest, wat helemaal het einde was! De natuur, de aardige mensen, het lekkere eten; echt alles was top. Sinds ik weer terug ben heb ik een aantal keren verschillende Indonesische gerechten gekookt, maar dit recept is de grote favoriet en wilde ik daarom met je delen.
Het hoofdingrediënt is jackfruit en misschien dat ik er ooit weleens van had gehoord, ik leerde het pas echt kennen toen ik in Bali was waar het vers aan de bomen groeit. Het groeide zelfs op het resort waar wij verbleven. Toen ik vol bewondering een jackfruit aan het bekijken was die in de boom hing, kwam een aardige medewerker naast mij staan en begon van alles uit te leggen over de jackfruit. Het belangrijkste heb ik onthouden en dat is dat de jonge, groene en onrijpe vrucht wordt gebruikt in hartige gerechten en de rijpe gele variant als fruit in bijvoorbeeld desserts.
De jonge jackfruit is hier in Nederland te koop bij de Albert Heijn (zie deze link), maar ik zag de blikken ook bij mijn plaatselijke toko staan. Hieronder staat een foto die ik heb gemaakt in Bali, zodat je kunt zien hoe een jackfruit groeit in de natuur. Toen ik ging googelen zag ik trouwens dat vegetariërs de vrucht al lang geleden ontdekt hebben, want door zijn structuur kan hij makkelijk als vleesvervanger gebruikt worden.Veel gerechten in de Indonesische keuken beginnen met een boemboe. Een boemboe is een kruidenmengsel die traditioneel met veel handwerk in een vijzel wordt fijngemalen. Helaas ben ik wat lui en gooi ik alles in de keukenmachine, dus als je mij voor mijn heiligschennis wilt veroordelen begrijp ik dat. Er gaan trouwens heel wat kruiden in zo’n boemboe die je niet in altijd in de supermarkt kunt kopen, maar met een bezoekje aan de toko kun je alles in huis halen. Het is echt de moeite waard!
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de boemboe
35 g verse gember
40 g verse laoswortel
5 g verse kurkuma (koenjit)
2 stengels sereh (kontje en buitenste blad eraf gehaald)
2 verse rode pepers (zonder zaadjes)
2 uien
5 tenen knoflook
3 kemirinoten
1 el komijn (poeder)
1 el koriander (poeder)
4 gedroogde rawit pepers
1,5 tl fijn zeezout
3 el gesmolten kokosolie
Overige ingrediënten:
500 ml kokosmelk
2 blikken jackfruit
2 salamblaadjes (toko)
6 limoenblaadjes (toko)
1 bloemkool
gemengde groenten naar keuze (bijvoorbeeld paprika, paksoi, komkommer en spinazie)
Bereiding jack fruit curry:
- Doe alle ingrediënten voor de boemboe bij elkaar in een keukenmachine en mix tot een gladde boemboe. Meestal snijd ik grote stukken gember, ui en de serehstengels eerst even wat kleiner.
- Verhit een ruime wok of hapjespan en voeg de boemboe toe. Roer tot deze dikker wordt en lekker begint te ruiken.
- Roer de kokosmelk door de boemboe.
- Doe de jackfruit over in een vergiet, spoel af onder stromend water en voeg toe aan de curry.
- Voeg de salamblaadjes en limoenblaadjes toe.
- Doe een deksel op de pan en laat een uur lang op laag vuur zachtjes gaar worden. Roer af en toe en kijk of er niet te veel water verdampt. Als het te dik wordt, voeg je nog wat water toe.
- In de tijd dat de jackfruit gaar suddert, maak je de groenten voor erbij. Bereid de bloemkoolrijst voor volgens dit recept.
- Snijd de gemengde groenten en bak deze in wat olijfolie niet al te gaar (ze mogen nog een lekkere bite hebben). Maak op smaak met een klein beetje zout en peper.
- Als de jackfruit curry gaar is, trek je met twee vorken het vruchtvlees uit elkaar. Haal dan ook de salamblaadjes en limoenblaadjes eruit als je die tegenkomt.
- Schep op ieder bord een portie bloemkoolrijst, gemengde groenten en curry.