Kruidige kastanjekoeken met chocolade

Dit recept heb ik bedacht in december. Alleen in deze tijd van het jaar verkoopt de Albert Heijn in mijn dorp kastanjepuree. Super handig om deze kant en klare puree te gebruiken in diverse soorten gerechten. Maar ook erg lekker als je net zo als ik gek bent op tamme kastanjes en een beetje lui om ze zelf te poffen en te pellen. De puree bevat alleen maar kastanjes en water, dus geen conserveringsmiddelen of andere rotzooi. Hieronder zie je een foto van het blikje.
Als je deze puree niet in jouw supermarkt kunt vinden, dan heb je vaak nog de kans dat er voorgekookte kastanjes worden verkocht en anders zijn ze ook vaak op de markt te koop. In dat geval maak je er zelf puree van door 350 gram gekookte kastanjes te pureren met 80 ml water. Kastanjes zijn een seizoensproduct en dus niet altijd verkrijgbaar.
De koeken zijn heerlijk kruidig en passen perfect bij deze tijd van het jaar. Ze vullen wel redelijk goed, dus meer dan één per keer eet ik er niet. Daarom heb ik de rest ingevroren en pak ik er af en toe eentje uit de vriezer.
Ingrediënten (voor 18 stuks):
1 blikje kastanjepuree
150 gram cassavemeel
80 g erythritol
1 el kaneel
1 tl oploskoffie
½ tl kardemom
½ tl gemberpoeder
½ tl gemalen anijszaad
¼ tl gemalen nootmuskaat
¼ tl fijn zeezout
mespunt gemalen kruidnagel
mespunt cayennepeper
50 g gesmolten kokosolie
1 reep extra pure chocolade (minimaal 85% cacao)
Bereiding Kruidige kastanjekoeken met chocolade:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng kastanjepuree, cassavemeel, erythritol, kaneel, oploskoffie, kardemom, gemberpoeder, anijszaad, nootmuskaat, zeezout, kruidnagel, cayennepeper en gesmolten kokosolie in een keukenmachine tot een egale deegbal ontstaat.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel het deeg in 18 stukken.
- Draai van ieder stukje deeg een balletje, leg deze op de bakplaat en druk hem plat met de bal van je hand.
- Bak de koeken ongeveer 20 minuten en laat ze helemaal afkoelen.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Dat betekent dat je in een pan een laagje water aan de kook brengt en een kleiner schaaltje erboven hangt waarin je de chocolade smelt. Het schaaltje met chocolade raakt het water niet. Het beste kun je hiervoor dit schaaltje gebruiken.
- Als de koeken afgekoeld zijn en de chocolade gesmolten, dip je de koeken er één voor één in. Laat de chocolade opstijven en de koeken zijn klaar om te eten.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.