Paleo chocomelk

Ik kijk naar buiten. Het is somber weer, het is koud en het regent. Ik heb zin in chocolademelk. En dan niet zomaar chocolademelk. De enige echte die zo lekker dik en romig is. Anders hoeft het van mij niet. Begrijp je wat ik bedoel?
In de vele jaren dat ik eet volgens de Paleo-Lifestyle heb ik al heel wat keren chocolademelk proberen te maken. Maar ik kwam niet verder dan een waterige amandelmelk met een cacaosmaakje. Om het romig te maken probeerde ik vervolgens kokosmelk toe te voegen. Dat werd uiteindelijk zoveel kokosmelk dat ik na één glas het idee had dat ik een baksteen in mijn maag had. Kortom: geen succesnummer.
Nu is het dan eindelijk gelukt het perfecte chocomelkrecept te maken! Ik gebruik xanthaangom. Dit goedje zorgt ervoor dat mijn chocolademelk mooi dik en romig wordt en nagenoeg lijkt op “die enige echte” chocomelk. Misschien ken je xanthaangom al, misschien niet. Sommige mensen zweren erbij en andere willen het niet gebruiken. Ik zal wat meer uitleg geven. Xanthaangom ontstaat door fermentatie met de bacterie “Xanthomonas campestris”. Xanthaangom wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, als emulgator en stabilisator, als vervanger voor gluten en om meer viscositeit te krijgen in uiteenlopende recepten.
Voedingswaarde xanthaangom
Dit is de voedingsinformatie van xanthaangom per 100 gram:
Energie: 203 kcal
Vet: 0.2 g
Waarvan verzadigd: 0.1 g
Koolhydraten: 78.1 g
Waarvan suikers: <0.1 g
Vezels: 62.2 g
Eiwit: 3.3 g
Zoals je ziet bestaat xanthaangom nagenoeg alleen maar uit koolhydraten. Van deze koolhydraten is minder dan 0.1 gram suikers, wat inhoudt dat de rest van deze koolhydraten dus bestaan uit vezels. Dit hoge gehalte aan vezels kan bij sommige mensen een reactie in de darmen uitlokken. Denk aan een opgeblazen gevoel en winderigheid.Xanthaangom verbetert recepten
Omdat de werking van xanthaangom heel sterk is, heb je maar een kleine hoeveelheid nodig. De meeste mensen ervaren daarom geen problemen met xanthaangom. Vergelijk het met psylliumvezels die ook vaak ingezet worden om baksels te verbeteren. Ook bij het gebruik van (te veel) psylliumvezels krijgt een aantal mensen last van de darmen. Xanthaangom werkt heel goed om de structuur van bepaalde recepten te verbeteren, wat mij met alleen psylliumvezels niet lukt.
Naar mijn mening is xanthaangom geen superfood, maar het is ook niet zo schadelijk als sommige mensen op internet beweren. Gebruik xanthaangom met mate en geniet van de voordelen die het in de keuken biedt.
Let op
Let met dit recept op dat je je echt heel goed aan de hoeveelheden houdt. Meer of minder vocht of xanthaangom maakt in dit recept veel verschil, omdat de werking van xanthaangom zo sterk is. Gebruik dan ook altijd maatschepjes om xanthaangom af te meten.
Ingrediënten (voor 1 glas):
¼ tl xanthaangom
1 tot 1,5 el erythritol
1 el cacaopoeder
Snufje zeezout
350 ml amandelmelk (mag ook zelfgemaakte amandelmelk zijn)
Bereiding paleo chocomelk:
- Doe xanthaangom, erythritol, cacaopoeder en zout in een blender.
- Voeg de amandelmelk toe en blend direct tot alles goed gemengd is. Gebruik echt een blender, want met alleen een garde krijg je nooit alle klontjes eruit.
- De chocolademelk is in principe nu al klaar. Als je het koud wilt drinken, giet het in een glas en roer het met een lepel nog even door.
- Als je de chocolademelk liever warm drinkt, verwarm het dan nog even in een steelpannetje.
Dit recept is:
- geheel “Paleo proof”;
- geschikt voor mensen die willen afvallen;
- te gebruiken voor mensen met diabetes;
- vegetarisch;
- ook voor veganisten bestemd;
- vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.