Zelf tamme kastanjes poffen
Kastanjes zijn in Nederland niet zo populair. Afgelopen weekend ben ik naar Zwitserland geweest om daar een vriend te bezoeken die ik al 22 jaar ken. In Zwitserland staat (in grote steden) op iedere hoek van de straat een klein schattig kraampje dat vers gepofte kastanjes verkoopt. Als je kastanjes koopt krijg je ze in een bruin papieren zakje mee. Je pelt de bruine harde schil eraf en eet de nog warme kastanje op. Ik vind het heerlijk!! Na thuiskomst uit Zwitserland vond ik in de Lidl zakjes tamme kastanjes van 500 g. Ik heb er twee meegenomen om thuis aan de slag te gaan met poffen. En twee dagen later zag ik ze ook op de markt. De gewone kastanje kun je trouwens niet eten, alleen de tamme kastanje.
Ingrediënten:
500 g tamme kastanjes
Bereiding tamme kastanjes:
- Er zijn meerdere manieren om kastanjes te poffen. Ik begin altijd met het insnijden van de dikke bruine schil. Leg de kastanjes met de platte kant op een snijplank en maak overdwars een snede in de schil. Kijk uit dat je niet de kastanje zelf doormidden snijdt.
- NUMMER ÉÉN: Doe de kastanjes in een pan. Ik gebruik het liefst een gietijzeren pan, maar een hapjespan kan ook. Pof de kastanjes op laag vuur in 30 tot 40 minuten gaar. Houd ze goed in de gaten en schud de pan met regelmaat.
- NUMMER TWEE: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de kastanjes over een bakplaat en pof ze in 20 minuten gaar.
- NUMMER DRIE: Doe de kastanjes op 200 graden 20 minuten in de airfryer.
- Laat de kastanjes een beetje afkoelen en eet ze als snack, doe ze door de salade, of gebruik ze in stoofschotels.
Dit recept is:
- geheel “Paleo proof”;
- te gebruiken voor mensen met diabetes;
- vegetarisch;
- ook voor veganisten bestemd;
- vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.