Artikel voor lekkergezond.nl
De website lekkergezond.nl vroeg mij een artikel te schrijven en daarvoor 10 ingrediënten te kiezen. Dit viel niet mee, omdat mijn motto variatie is. Ik probeer dus altijd zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen te eten om op die manier zoveel mogelijk verschillende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Maar lees hieronder wat ik echt niet kan missen.
De 10 gezondste ingrediënten volgens Wendy Mijnheer
Door Shirah Ipenburg – 20 februari 2019
Schuif je bij Wendy Mijnheer aan het ontbijt dan staat er geen beschuit, havermout en brood op tafel. Nee, de orthomoleculair therapeut is ervan overtuigd dat het veel gezonder en lekkerder kan. Denk aan spinaziemuffins en appeltaartsmoothies. Wij vroegen Wendy welke producten een ereplek hebben in haar keuken en ook vaker in jouw winkelmandje mogen liggen.
De gezondste ingrediënten vinden in de supermarkt, is niet altijd even makkelijk. Daarom vragen wij aan toonaangevende voedingsdeskundigen wat voor hen onmisbaar is in de keuken. Dit keer vertelt Wendy Mijnheer, orthomoleculair therapeut en schrijver van het boek ‘De Ontbijtmythe’ welke gezonde producten je in haar keuken vindt.
1. Groenten
“Groenten zet ik op nummer één omdat de gemiddelde Nederlander niet alleen te weinig groenten eet, maar ook te weinig soorten. Eet alle kleuren uit de natuur, zoals groen, geel, oranje, rood en wit. Varieer met knollen, wortels, koolgewassen, vruchtgroenten, bladgroenten en met soorten uit de familie van de ui. Door veel te variëren in kleur en soort, krijg je veel verschillende vitaminen, mineralen en fytonutriënten binnen. Daarnaast zorgen groenten ervoor dat je zuur-base evenwicht beter in balans blijft. Groenten en fruit zijn basische voedingsmiddelen en veel mensen eten te veel verzurende voedingsmiddelen. Denk aan zuivel, vlees, granen en noten.”
2. Vis
“Vis eten is heel gezond en onmisbaar! We moeten voornamelijk vette vis eten vanwege de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Deze zijn niet te vervangen door de omega-3 vetzuren van plantaardige afkomst zoals lijnzaad. Lijnzaadolie bevat omega-3 in de vorm van alfa-linoleenzuur en moet dus nog worden omgezet in EPA en DHA. Deze omzetting vindt bijna niet in het lichaam plaats.”
3. Eieren
“Ik zou echt niet zonder eieren kunnen. Ze zijn zo veelzijdig in de keuken. Je kunt ze bakken, koken, verwerken tot roerei of omelet en gebruiken in een bakrecept. Bovendien zijn ze erg voedzaam en een ideale bron voor eiwitten. Wees niet bang dat je te veel eieren eet. Vroeger werd gezegd dat je niet te veel eieren moest eten vanwege het cholesterol. Het cholesterolgehalte in voeding heeft alleen bijna geen effect op het cholesterolgehalte in je bloed.”
4. Avocado
“Ik ben gek op de avocado! In zijn uppie is hij eigenlijk maar een saai smakend voedingsmiddel, maar in een smoothie transformeert hij in een voor mij onmisbaar ingrediënt die zorgt dat alles heerlijk romig wordt en ik lange tijd vol zit. De verzadigende werking van de avocado komt doordat hij bomvol met goede vetzuren zit. Daarnaast werkt een avocado ontstekingsremmend. Onmisbaar in een wereld waar veel ziekten ontstaan doordat er constant laaggradige ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn.”
5. Gevogelte
“Kip en kalkoen zijn goede eiwitbronnen en veel beter voor je dan rood vlees. Met rood vlees wordt vlees van zoogdieren bedoeld. Zoogdieren dragen een molecuul met zich mee dat Neu5Gc heet en werkt als een Trojaans paard. Rood vlees is in verband gebracht met hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Gevogelte is niet alleen een veel betere keuze voor je gezondheid, maar ook nog eens minder belastend voor het milieu.”
6. Kurkuma
“Kurkuma is een soort wondermiddel. Met zijn eigenschappen en zijn gouden kleur is hij letterlijk de koning van de superfoods. Zo werkt kurkuma onder andere ontstekingsremmend en als antioxidant, speelt het een gunstige rol bij diabetes, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en nog veel meer. Goed om te weten: kurkuma is slecht opneembaar. Om de opneembaarheid te verbeteren kun je kurkuma combineren met zwarte peper en/of vet.”
7. Chocolade
“Chocolade staat alleen in deze lijst omdat ik het héél erg lekker vind. Ik kies wel altijd voor extra pure chocolade. Het liefst een reep met een cacaopercentage van minimaal 85 procent omdat het anders te veel suiker bevat. Ik weet dat aan chocolade veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven vanwege de de antioxidanten en tryptofaan. De meest mensen eten alleen repen uit de supermarkt. De cacao in die repen is verhit en bevat daarom niet meer die stoffen die goed voor je gezondheid zouden zijn. Er zijn wel repen te koop van rauwe cacao, maar dan moet je even goed zoeken.”
8. Water
“Veel mensen vergeten dat ons lichaam voor ongeveer 75 procent uit water bestaat en drinken te weinig water om dit percentage op peil te houden. Om afvalstoffen te kunnen afvoeren is het belangrijk om voldoende water te drinken. Afvalstoffen worden namelijk opgelost in water en via urine en zweet afgevoerd. Voor goedwerkende spieren en gewrichten en een mooie gehydrateerde huid is water ook van belang.”
9. Kruiden en specerijen
“Kruiden en specerijen zijn de ideale smaakmaker en sommige hebben ook nog eens een positief effect op je gezondheid. Kaneel helpt bijvoorbeeld bij de regulering van je bloedsuikerspiegel, knoflook heeft een positief invloed op je bloeddruk en cholesterol en salie zit vol met antioxidanten en wordt vaak ingezet bij verkoudheid.”
10. Niets!
“Een periode even helemaal niets eten, heet intermittent fasting en is heel gezond. De gemiddelde Nederlander heeft zes eetmomenten op een dag. Voor je bloedsuikerspiegel en om laaggradige ontstekingen tegen te gaan is het beter om je eetmomenten op een dag te beperken. De rode draad in mijn boek is dan ook intermittent fasting.”