Witlofsoep met kabeljauw en garnalen
Ik ben altijd gek geweest op soep; het maakt eigenlijk niet uit wat voor soep want ik vind alle soorten lekker. Maar sinds ik volgens het Paleoprincipe eet realiseer ik mij pas dat ik voorheen eigenlijk meer brood at dan soep.
Eigenlijk zonde om je vol te eten met brood terwijl er een heerlijke soep voor je staat vol met groenten en lekkere vis (of vlees).
Dit is een gemakkelijke maaltijdsoep die goed vult en waarbij je je stokbroodje dus echt niet mist.
En heb je wel eens op de ingrediëntenlijst van bouillonblokjes gekeken? Het voornaamste bestanddeel is zout gevolgd door smaakversterkers, kleurstoffen, diverse vormen van suiker en geharde vetten, dan worden er nog diverse E-nummers tussendoor gegooid en ga zo maar door.. Ik had ineens geen trek meer.
Het liefste eet ik dus soep van verse ingrediënten met zelfgetrokken bouillon van bijvoorbeeld rundvlees of kip. Helaas kost het zelf maken van bouillon redelijk wat tijd en daar heb je niet altijd even veel zin in.
Daarom pureer ik voor een snelle soep graag een stukje vis of vlees met de groenten mee waardoor de soep een heerlijke volle smaak krijgt.
Ik ben benieuwd wat jullie van deze soep vinden.
3 eetlepels olijfolie
1 grote witte ui
700 gram witlof
200 gram kabeljauw (of andere witvis)
1 tot 1,5 theelepel fijn zeezout (naar eigen smaak)
vers gemalen zwarte peper
1 theelepel gedroogde dragon
100 gram garnalen
- Snijd de ui in halve ringen.
- Verwarm de olijfolie in een soeppan en bak de ui 5 minuten.
- Snijd de witlof in plakjes/ringen en bak deze 5 minuten.
- Haal twee eetlepels groenten uit de pan en houd deze warm in aluminiumfolie.
- Snijd de kabeljauw in stukjes, voeg toe en bak deze 4 minuten.
- Maak op smaak met dragon, zout en versgemalen peper.
- Voeg 200 tot 250 ml water toe (afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben) en pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
- Voeg de garnalen toe en laat de soep op laag vuur nog 2 minuten staan.
- Giet de soep in grote kommen en garneer iedere kom met een eetlepel van de achtergehouden groenten.