Speculaasbrood met amandelspijs
Ik heb het beste cassavemeel gevonden dat ik ooit heb gebruikt! Een paar weken geleden kocht ik het online bij de notenshop. Het cassavemeel lag mij dus al enkele weken vanaf het aanrecht aan te staren. En vandaag (zondag = bakdag) was het dan zover. Ik had eindelijk de tijd om te gaan experimenteren in de keuken. Ik had veel zin in een recept voor sinterklaas. Vorige week had ik al pepernoten gebakken, maar het resultaat was niet echt de moeite waard om met je te delen. Misschien weet jij wel een goed paleo recept voor pepernoten, dan hoor ik het graag (laat een reactie achter onder dit bericht). Uiteindelijk is het dus speculaasbrood met amandelspijs geworden. Het recept voor de amandelspijs kun je ook een dag van tevoren maken. Of maak het wel dezelfde dag en gebruik lekker makkelijk een pakje amandelmeel. Ik ga het speculaasbrood invriezen, want ik ben bang dat ik het in één keer ga opeten.
Ingrediënten (12 plakjes):
¾ portie van dit recept amandelspijs
200 g cassavemeel
30 g fijne psylliumvezels
3 tl baking soda
½ tl fijn zeezout
80 g erythritol
2 el speculaaskruiden
3 eieren
300 ml water
60 g kokosolie (gesmolten)
3 el appelazijn
Voor de topping:
1 geklutst ei
2 el amandelschaafsel
Bereiding Speculaasbrood met amandelspijs:
- Maak het recept amandelspijs.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng cassavemeel, psylliumvezels, baking soda, zeezout, erythritol en speculaaskruiden.
- Mix eieren, water, gesmolten kokosolie en appelazijn.
- Voeg de natte ingrediënten bij de droge en roer goed door. Ik gebruik hiervoor het liefste een Deense deeg garde.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem goed in.
- Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de cakevorm. Druk er met de bolle kant van een lepel een holte in waar je straks de amandelspijs in kunt leggen.
- Gebruik ongeveer ¾ van het recept amandelspijs. Rol hier een worstvormig stuk van dat de lengte heeft van de holte die je in het deeg hebt gemaakt.
- Leg amandelspijs in de holte van het deeg en dek het af met de rest van het deeg.
- Bestrijk de bovenkant met ei en strooi er het amandelschaafsel over.
- Bak het brood in een uur gaar.
Dit recept is:
- geheel “Paleo proof”;
- te gebruiken voor mensen met diabetes;
- vegetarisch;
- vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.