Pulled jackfruit
Jackfruit
Maak eens pulled jackfruit. Jackfruit wordt gezien als de vleesvervanger bij uitstek. Dat komt doordat hij, als hij gekookt is, als draadjesvlees uiteen te trekken is. Hij heeft ook een lekkere “bite” waardoor het echt een beetje op vlees lijkt. Ik vind jackfruit een veel betere vleesvervanger dan alle producten uit de supermarkt die vol zitten met tarweproducten, soja (of andere peulvruchten), uiteenlopende conserveringsmiddelen en zelfs suikers.
Nu het begin januari is en alle feestdagen achter de rug zijn, kunnen we allemaal best een keer een vleesvervanger op het menu zetten. Beter voor het milieu maar ook beter voor onszelf. Want ik weet niet hoe het met jou zit, ik heb met de feestdagen veel meer dierlijke eiwitten gegeten dan normaal. Je begint met borrelhapjes waar altijd wel vlees of vis bij zit, dan een voorafje met vis of vlees en als hoofdgerecht een flinke biefstuk of gegrilde kalkoen.
Jackfruit als vleesvervanger
De feestdagen brengen mij bij de misvatting van de Paleo-Lifestyle dat je altijd veel vlees zou moeten eten. In de oertijd werd er echt niet iedere dag vlees gegeten. Er waren tijden van schaarste en je had niet de mazzel iedere dag of zelfs iedere week een wild dier te vangen. Zodoende had de oermens dus niet iedere dag dierlijke eiwitten tot zijn beschikking. Met een dagje veganistisch of vegetarisch eten boots je de oertijd na.
Te veel dierlijke eiwitten eten kan onder andere leiden tot obesitas en een kortere levensduur. Uit onderzoek blijkt dat een aantal aminozuren in dierlijke eiwitten (methionine, leucine en isoleucine) zorgen voor een snellere veroudering. Dus als je lang jong wilt blijven, plan je minimaal één keer per week een veganistische dag in. Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens ook dat een verminderde eiwitinname een belangrijke voedingsinterventie is om kanker te voorkomen.
Wat is jackfruit
De laatste jaren is jackfruit steeds populairder geworden, dus de kans is groot dat je hem al kent. Toch wil ik hem graag nog even aan je voorstellen. Jackfruit komt oorspronkelijk uit India, maar wordt inmiddels in veel meer tropische gebieden verbouwd. De vrucht kan gigantisch groot worden en wel tot 40 kg wegen. Voor de meeste gerechten wordt hij jong en onrijp gegeten. Let op dat je jonge jackfruit koopt in brine (eigen sap) en niet op siroop. Onrijp is hij nog niet zoet en kun je hem als groente in diverse soorten gerechten verwerken. Denk aan curries, stoofpotjes, salades, wraps of maak er hamburgers van. Je moet jackfruit wel eerst een half uurtje laten koken.
De smaak van jonge jackfruit is vrij neutraal en het vruchtvlees neemt makkelijk alle smaken op. Het voordeel hiervan is dat je hem kunt marineren als echt vlees en met alle kruiden en specerijen kunt combineren die je maar wilt. Hij past door zijn neutrale smaak in alle gerechten. Al is jackfruit wat betreft de eiwitten geen volwaardige vleesvervanger, hij bevat wel vitaminen, mineralen en vezels. En in jackfruit zijn polyfenolen gevonden die werken als antioxidanten.
Rijpe of onrijpe jackfruit
Over het algemeen vind je in de supermarkt alleen onrijpe jackfruit, maar er is ook een rijpe variant te koop. Rijpe jackfruit zou veel zoeter smaken, zodat je die in desserts kunt verwerken. De zoete variant is veel geler en ben ik in Nederland nog niet tegengekomen.
De onrijpe vrucht bevat veel meer vezels en minder suikers dan de rijpe variant. Naarmate een vrucht rijpt, zetten steeds meer vezels zich om in suikers. Een goede reden om de jonge variant te kopen.
Waar koop je jackfruit
In bijna alle supermarkten is jackfruit al te koop en anders heeft de toko het wel in huis. Normaal gebruik ik liever geen producten uit blik vanwege het risico op de schadelijke stof BPA. Voor dit recept heb ik jackfruit van het merk Fairtraide gekocht. Op de website van Fairtrade staat dat hun blik gegarandeerd BPA vrij is.
Andere recepten met jackfruit
Wil je liever een ander recept met jackfruit? Kies voor jackfruit curry of jackfruit balletjes uit de airfryer van Montana.
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 blik jackfruit (Fairtrade)
1 kleine ui
1 tl kokosolie
1 vleestomaat
½ limoen
2 tl gedroogde oregano
2 tl paprikapoeder
1 tl komijn
½ tl fijn zeezout
½ tl knoflookpoeder
¼ tl chilipoeder
1 el olijfolie
1 komkommer
Een klein stukje rode kool in dunne reepjes gesneden
Verse koriander
Bereiding pulled jackfruit:
- Giet het vocht uit het blik en gooi het weg. Spoel de jackfruit om en kook in ruim water in een half uur gaar.
- Trek het vruchtvlees van de jackfruit met twee vorken uit elkaar.
- Snipper de ui en fruit hem zachtjes aan in de kokosolie.
- Snijd de vleestomaat in kwarten. Snijd de zaden eruit en gooi die weg. Snijd de tomaat vervolgens in kleine blokjes.
- Bak de tomaat een paar minuten mee.
- Pers het sap van de limoen uit en voeg toe.
- Voeg jackfruit toe samen met oregano, paprikapoeder, komijn, zout, knoflookpoeder en chilipoeder. Bak nog een paar minuten.
- Haal de pan van het fornuis, laat het een beetje afkoelen en roer er de olijfolie door.
- Snijd de komkommer in plakjes en leg er een bergje pulled jackfruit op.
- Garneer met rode kool en koriander.
- De pulled jackfruit is zowel warm als koud lekker. Ik laat hem het liefst nog een nacht in de koelkast staan, zodat de smaken goed in het vruchtvlees van de jackfruit kunnen trekken.
Dit recept is:
- geheel “Paleo proof”;
- geschikt voor mensen die willen afvallen;
- te gebruiken voor mensen met diabetes;
- vegetarisch;
- ook voor veganisten bestemd;
- vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij en lactosevrij.
- niet geschikt voor mensen die een strikt lectinevrij dieet eten vanwege de tomaat.