Pannenkoekjes van druivenpitmeel
Ik moet heel erg wennen aan de nieuwe naam van de Tuinen: Holland & Barrett. Ik vind het een fijne winkel en koop er regelmatig iets zoals lijnzaad, kokosrasp, nootjes, tandpasta, thee en dergelijke.
In het laatste foldertje kwam ik meel tegen dat is gemaakt van biologische druivenpitten. Dat wekte direct mijn interesse want ik had er nog nooit van gehoord.Als je op het etiket kijkt, zie je dat het zeer vezelrijk is (56,5 gram per 100 gram meel). Vezels zijn erg gezond en vermoedelijk krijgt de gemiddelde Nederlander er veel te weinig van binnen. Dat is dus al mooi meegenomen.
Verder staan druivenpitten erom bekend een grote anti-oxidantwerking te hebben. Dat komt door de aanwezigheid van het stofje proanthocyaniden. Proanthocyaniden behoort tot de bioflavonoïden en die zijn als anti-oxidant 20x zo sterk als vitamine E en C.
Het werkt als volgt: door diverse (stofwisselings)processen in het lichaam kunnen vrije radicalen ontstaan. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan het lichaam omdat ze omliggende moleculen oxideren. Roesten is een bekend voorbeeld van het oxidatieproces.
Als je een appel doormidden snijdt zal deze bruin gaan verkleuren. De oorzaak: oxidatie.
Je weet vast wel dat als je een doorgesneden appel insmeert met citroensap deze niet zo snel bruin wordt. Dit komt door de vitamine C die in de citroen aanwezig is. Zo zie je dus de werking van vitamine C als anti-oxidant.Behalve dat het fijn is dat druivenpitmeel veel vezels bevat en een hoge anti-oxidantenwerking heeft, is het ook nog eens lekker van smaak en handig te gebruiken als vervanger voor standaard bakmeel. Binnenkort duik ik de keuken in om uit te vinden wat ik er nog meer mee kan maken. Geniet alvast van dit lekkere pannenkoekrecept.
3 eieren
1 banaan
snufje fijn zeezout
25 gram druivenpitmeel
kokosolie om in te bakken
- Mix eieren, banaan en zout in een keukenmachine of met een staafmixer.
- Zeef het druivenpitmeel en voeg kleine beetjes toe aan de mix in de nog draaiende keukenmachine (voeg niet te veel in één keer toe anders krijg je klontjes).
- Smelt een theelepel kokosolie en bak zoveel pannenkoekjes als in de pan passen. Herhaal tot het beslag op is. Voeg indien nodig tussendoor nog wat extra kokosolie toe.
- Serveer de pannenkoekjes met bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen, of kokosmelk. Probeer er ook eens wat kaneel over te strooien.
Ontbijt jij wel met de juiste voedingsmiddelen? Ontbijt jij wel op het juiste tijdstip? Heb je voldoende inspiratie voor gevarieerde ontbijtrecepten? Als jouw antwoord niet op alle vragen een volmondig “JA” is, dan kun je het door mij geschreven boek De Ontbijtmythe kopen in mijn webshop.