Ik heb vandaag voor de lunch een heerlijke couscoussalade gemaakt met kabeljauw, avocado, pijnboompitjes en granaatappel.
Heerlijk was hij!
Nog steeds krijg ik vaak vragen waarom ik geen brood eet. In het begin gingen veel mensen er standaard vanuit dat ik bezig was om af te vallen als ik een salade voor de lunch at. Dat heb je helemaal niet nodig was dan het commentaar.
Dat klopt.
Maar dat is wat je aan de buitenkant ziet. Wat ze niet zagen is dat ik bijna altijd chronisch vermoeid was, last van mijn maag kreeg als ik te veel brood at, insulineresistent was en ga zo maar door. Problemen waar ik nu geen last meer van heb.Inmiddels begrijpen de meeste mensen dat ik het doe om mijn goede gezondheid in stand te houden. De bewustwording van het belang van een goede gezondheid is bij de gemiddelde Nederlander de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit komt door de toename van het aantal gezondheidshypes. Aan de ene kant positief, maar veel van deze hypes, diëten, of hoe je ze ook wilt noemen, vergeten iets heel belangrijks: het veelvoorkomende probleem dat laaggradige ontsteking heet.
Wat is een laaggradige ontsteking?
Ontstekingen vinden in het lichaam plaats en zijn de start van een proces. Denk bijvoorbeeld aan weefselschade. Er ontstaat schade aan weefsel, het lichaam start het herstel door middel van een ontsteking, het reparatieproces begint en alles wordt netjes gerepareerd. In een gezond lichaam is bij het begin van de ontsteking gelijk duidelijk wanneer het proces eindigt.
Bij een laaggradige ontsteking is het einde niet in zicht en blijft het ontstekingsproces doorlopen.Het gevolg van laaggradige ontstekingen
Doordat ontstekingen door blijven lopen, blijft het immuunsysteem actief in de bloedbaan aanwezig. Dit heeft weer tot gevolg dat weefselreparatie niet kan beginnen en het lichaam verder achterstallig onderhoud oploopt.
Door een actief immuunsysteem word je minder gevoelig voor insuline en kan je insulineresistent worden (voorstadium van suikerziekte). Op deze pagina heb ik uitgelegd wat insuline precies doet.
Maar insuline doet meer, zoals:
- helpen bij het in stand houden van het kalium/natrium-evenwicht;
- het vertellen van de hersenen wanneer we genoeg gegeten hebben;
- het is van belang voor de opname van bouwstoffen door de cel (zoals eiwitten).
Wat kan je doen om laaggradige ontstekingen terug te dringen?
Je kan je voeding en lifestyle aanpassen.
Voeding:
- eet minder koolhydraten en meer gezonde vetten en eiwitten;
- zorg voor een goede verhouding omega-3 (vis) en omega-6 vetzuren;
- beperk het eten van voeding die ontstekingsbevorderend werken (zoals granen, zuivel en suikerproducten);
- eet voedingsmiddelen die ontstekingsremmend werkt zoals avocado, olijfolie en groenten.
Lifestyle:
- verminder het aantal maaltijdmomenten;
- sla eens een maaltijd over (intermittent fasting);
- beweeg meer;
- beweeg op de juiste tijdstippen (niet vlak na het eten of vlak voor het slapen);
- zorg voor voldoende slaap;
- breng niet te veel tijd zittend door.
Ingrediënten (voor 2 personen):
½ bloemkool
2 eetlepels olijfolie
sap van een halve citroen
1 theelepel fijn zeezout
vers gemalen peper
2 eetlepels pijnboompitten
2 tomaten
2 bosuitjes
15 blaadjes munt
½ granaatappel
50 gram rucola
1 eetlepel kokosolie
2 moten kabeljauw
1 avocado
Bereiding couscous:
- Snijd de bloemkool in roosjes en maal deze fijn in een keukenmachine.
- Doe de bloemkool met olijfolie, citroensap, zout en peper in een pan en bak 2 tot 3 minuten.
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze beginnen te verkleuren.
- Snijd de tomaten in stukjes en knijp het vocht eruit.
- Snijd de bosuitjes in ringen.
- Snijd de blaadjes munt in dunne reepjes.
- Kneed de schil van de granaatappel zodat de pitjes los komen te zitten en haal de pitjes eruit.
- Meng in een ruime schaal alle ingrediënten voor de salade (bloemkool, rucola, pijnboompitten, tomaten, bosui, munt en granaatappelpitjes).
- Smelt in een koekenpan de kokosolie en bak de kabeljauw op laag vuur gaar.
- Verdeel de salade over 2 diepe borden en leg er een moot kabeljauw op.
- Snijd de avocado in plakjes en leg op de salade.