Gedroogde olijven

Dit is nauwelijks een recept te noemen, want het is te simpel voor woorden. Maar ik wilde deze gedroogde olijven toch met jullie delen, want ze zijn erg lekker en je kan er van alles mee. Bijvoorbeeld:
– Gebruik de gedroogde olijven door de salade. Mix ze bijvoorbeeld met geroosterde pijnboompitten en fijngesneden zongedroogde tomaten.
– Eet ze zo als snack.
– Voor een mediterrane notenmix: neem een handje gemengde noten en roer hier een paar druppels olijfolie, gedroogde Italiaanse kruiden en een eetlepel gedroogde olijven door.
– Strooi ze over een stukje gegrilde kip of vis.
Ingrediënten:
3 potjes zwarte olijven in plakjes
Bereiding gedroogde olijven:
- Verwarm de oven voor op 80 graden.
- Bekleed een bakplaat met ovenpapier.
- Laat de plakjes olijven goed uitlekken en druk er (zonder ze te beschadigen) zoveel mogelijk vocht uit. Als je hele olijven hebt gekocht, moet je ze nu eerst nog in plakjes snijden.
- Verdeel de plakjes olijf goed over de bakplaat.
- Het is erg afhankelijk van je oven, maar gemiddeld hebben de olijven tussen de 4 en 5 uur nodig om te drogen. Voel tussendoor even hoe droog ze zijn en zet de oven alleen uit als ze allemaal 100% droog aan voelen.
- Laat ze helemaal afkoelen en bewaar ze luchtdicht in een glazen potje.
Een meer duurzamere manier om voedsel te drogen is ‘s zomers in de zon aan de lucht of in de winter op de verwarming. Het duurt alleen wat langer, maar kost geen onnodige energie. Er zijn veel websites die tips geven over zelf voedsel drogen. Verdiep je hier maar eens in.