IJskoude koffie-banaan-shake
Weet jij hoe Nederlandse koffie (ook wel Dutch Coffee) oorspronkelijk werd gemaakt? Ik wist het niet maar heb als koffieliefhebber de website van het Dutch Coffee team met veel interesse gelezen.
De mannen van het Dutch Coffee team leggen alles uit op hun website: www.dutch-coffee.nl
Ik citeer een stukje:
“Dutch Coffee zetten is een klassieke manier van koffie zetten die stamt uit de VOC-tijd. Bij het zetten van Dutch Coffee wordt de koffie gezet met ijswater in plaats van warm water. Het zetten van een pot Dutch Coffee duurt 4 tot 6 uur maar het resultaat is dit meer dan waard. Dutch Coffee oxideert nauwelijks en biedt volle ruimte voor de smaak van de gebruikte koffieboon, is vele malen minder bitter en zuur dan reguliere koffie en is van nature houdbaar.”“Het design van onze klassieke Dutch Coffee-makers is te herleiden tot de Nederlandse handelaren van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Hoewel het te betwijfelen is dat deze harde zeelui en snode handelaren koffie zetten in zulke sierlijke apparaten, is het wel aan hen dat wij het Dutch Coffee te danken hebben. Zij waren het immers die als eerste met koud water koffie zetten en deze smaaksensatie ontdekten. Dat de koffie houdbaar was en de zeelui elke afkoeling in de tropische zeeën goed konden gebruiken, verklaart de populariteit van deze methode.
Het sierlijke ontwerp danken we aan de culturen waarmee de VOC handelden, voornamelijk Japan en Korea. De fusie tussen Hollandse nuchterheid en Aziatisch vakmanschap en geduld resulteerden in de eerste klassieke Dutch Coffee-makers in Kyoto en Seoul. De Nederlandse handelaren vertrokken, maar Dutch Coffee bleef achter in Azië en ontwikkelde zelfstandig door. Na 300 jaar komt Dutch Coffee eindelijk “terug” naar Nederland..”Ik kwam het Dutch Coffee team tegen bij mij in de buurt op een foodfestival. Ik kreeg de koffie ijskoud te drinken met ijsklontjes. Ik moest even wennen aan het idee om de koffie koud te drinken (als ik mijn koffie vergeet en ik vind hem ergens koud weer terug dan gooi ik hem weg). Maar de koffie van het Dutch Coffee team is nooit verhit geweest waardoor smaken veel beter zijn behouden.
Ik bestelde een proeverij van verschillende soorten Dutch koffie en kreeg daar een hele uitleg bij. Ik heb mijn koffie nog nooit zo lekker en puur ervaren en geproefd als toen. Ik heb smaken in de koffie geproefd die ik nog nooit in koffie heb geproefd.
Eigenlijk is het de bedoeling dat je de koffie ijskoud en puur drinkt. Maar ik heb altijd de aandrang om overal recepten van te maken en heb daarom deze koffie shake bedacht met bevroren banaan.Als je geen originele Dutch Coffee wilt bestellen (wat overigens echt een aanrader is als je een koffieliefhebber bent), kan je dit recept ook maken met een kopje zelf gezette en afgekoelde espresso.
Ingrediënten (voor één shake):
1 banaan
1 avocado
100 ml kokosmelk
100 ml Dutch Coffee (of koude espresso)
1 theelepel cacaonibs
Bereiding koffie-banaan-shake:
- Snijd de banaan in dunne plakjes en leg in de vriezer tot deze helemaal bevroren is.*
- Doe de bevroren plakjes banaan, avocado, kokosmelk en koffie in een blender en mix.
- Schenk in een glas en strooi er de cacaonibs over.
*De banaan kan je het beste de dag ervoor in de vriezer doen. Verdeel de plakjes banaan over een vel huishoudfolie, dek af met nog een laagje folie en leg in de vriezer.