Paarse smoothie
Mooi hè, deze paarse smoothie? En hij is nog gezond ook! Ik heb hem gemaakt met de paarse zoete aardappel die Ube heet. Steeds meer mensen laten zich bang maken voor koolhydraten, maar het is belangrijk het verschil te weten tussen de verschillende koolhydraten. Slecht voor ons zijn de snelle koolhydraten, dus de koolhydraten die makkelijk zijn te verteren en daardoor snel als suikers in je bloed terecht komen en daar de bloedsuikerspiegel verhogen. Deze snelle koolhydraten komen meestal uit de bewerkte producten, zoals brood, pasta, koekjes, ontbijtgranen, toegevoegde suikers aan alle producten die wij nuttigen en nog veel meer.
Er zijn ook koolhydraten die wij niet kunnen verteren en onaangetast in de dikke darm terecht komen, waarna de goede darmbacteriën ermee aan de slag gaan. Deze koolhydraten heten resistent zetmeel, omdat ze resistent zijn voor het afbraakproces in de maag en de dunne darm. Aangekomen in de dikke darm dienen ze als eten voor de goede darmbacteriën, zodat zij zich kunnen vermenigvuldigen en op die manier de slechte darmbacteriën in toom kunnen houden. De slechte darmbacteriën hoeven niet helemaal te verdwijnen, zolang er maar een goede balans is tussen veel goede en weinig slechte bacteriën. De slechte jongens krijgen de overhand als je te veel snelle koolhydraten (suikers) eet en te veel dierlijk eiwit.
Nu is er een manier om de hoeveelheid resistent zetmeel in producten te verhogen. Dit proces heet retrogradatie en is heel simpel: als je de zoete aardappels kookt en helemaal laat afkoelen, verhoogt dit het gehalte resistent zetmeel. Het gewone zetmeel verandert tijdens het afkoelen van structuur, waardoor het resistent zetmeel wordt en dus niet meer kan worden afgebroken door de maag en ook niet in de dunne darm. Overigens is het bijna niet te bepalen hoeveel resistent zetmeel er in welk voedingsmiddel zit, omdat er geen gestandaardiseerde methode bestaat om dit te meten.
Ik heb vaak voorgekookte of gestoomde zoete aardappels, maar ook pastinaak en bakbanaan in de koelkast liggen om aan een smoothie toe te voegen. Het is niet alleen erg lekker om door een smoothie te doen, maar dus ook gezond. Zorg dat je veel verschillende soorten groenten, knollen en wortels eet, omdat je darmbacteriën graag een gevarieerd menu voorgeschoteld krijgen. Hoe gevarieerder jij eet, hoe gevarieerder jouw flora is en hoe gezonder jij wordt.
Voor wat extra energie voeg ik een eetlepel MCT olie toe. Deze dure olie is echt een wonderolie en geeft direct energie. Misschien vertel ik hierover in een ander artikel wat uitgebreider.
Ingrediënten (voor 2 personen):
een zakje paarse zoete aardappel
100 ml kokosmelk
400 ml water
Optioneel: 1 el MCT olie
Bereiding paarse smoothie:
- Boen de zoete aardappels goed schoon en snijd ze in stukken.
- Stoom of kook ze in 20 minuten gaar en laat ze helemaal afkoelen.
- Weeg 150 g van de afgekoelde zoete aardappel af en doe samen met kokosmelk, water en MCT olie in een blender en mix goed.
- Ontbijt jij wel met de juiste voedingsmiddelen?
- Ontbijt jij wel op het juiste tijdstip?
- Heb je voldoende inspiratie voor gevarieerde ontbijtrecepten?Als jouw antwoord niet op alle vragen een volmondig “JA” is, dan kun je het door mij geschreven boek De Ontbijtmythe kopen in mijn webshop.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.