Iemand vroeg mij laatst waarom ik geen kaas eet. Dat heeft meerdere redenen, maar één daarvan is Neu5Gc en de hormonen die er in zitten.

Neu5Gc

Zuivel bevat (net als het vlees van zoogdieren) Neu5Gc. Vlees van zoogdieren wordt ook wel rood vlees genoemd. Denk aan een koe, varken, geit, hert of schaap. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werd er door onze voorouders niet veel rood vlees gegeten en kregen we vroeger weinig Neu5Gc binnen. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat in de media veel is geschreven over rood vlees en de nadelen hiervan. Het wordt kankerverwekkend genoemd en dat komt door het suikermolecuul Neu5Gc, dat in ons lichaam niet voorkomt. In mensen komt namelijk het (vergelijkbare) suikermolecuul Neu5Ac voor.

Neu5Gc lijkt best veel op het menselijke Neu5Ac, zodat ons lichaam het gaat inbouwen in onze cellen. Op celniveau gaan we dus eigenlijk op een koe, varken of schaap lijken.
Samen met Neu5Gc krijg je ook het hele spectrum aan bacteriën binnen die zoogdieren met zich meedragen. Wij hebben ook onze eigen samenwerkingsverbanden met bacteriën. Denk bijvoorbeeld aan onze darmbacteriën en de bacteriën op je huid. We kunnen niet zonder deze bacteriën en werken met ze samen. Zo werkt het ook bij zoogdieren, maar de bacteriën die zij meedragen zijn absoluut geen vrienden met de mens en kunnen ons juist ziek kan maken.

Neu5Gc is het Trojaanse paard dat de voor ons schadelijke bacteriën ongemerkt ons lichaam binnen smokkelt. Hoe meer schadelijke bacteriën je binnen krijgt, hoe actiever je immuunsysteem wordt. Een chronische activatie van je immuunsysteem kan leiden tot laaggradige ontstekingen met uiteenlopende welvaartsziekten tot gevolg.

Hormonen

Zuivel van koeien bevat van nature al veel groeihormonen. Logisch, want het is bedoeld om een klein kalfje in korte tijd tot een hele grote koe te laten uitgroeien. Aangezien wij mensen zijn, denk ik dat jij niet wilt veranderen in een dikke koe ;-). Bovendien krijgen onze koeien ook nog eens extra hormonen toegediend, zodat ze tenminste het hele jaar door melk kunnen geven.
Deze hormonen veroorzaken bij ons uiteenlopende gezondheidsproblemen.

icon_shop Ingrediënten (bijgerecht voor 4 personen):

3 preien
1 tl fijn zeezout
vers gemalen zwarte peper
voor de saus
200 ml kokosmelk
2 afgestreken eetlepels tapiocameel
½ tl fijn zeezout
½ tl uienpoeder
¼ tl knoflookpoeder
2 el edelgistvlokken
1 el extra vierge olijfolie

icon_shop Bereiding prei in vegetarische kaassaus:

  1. Snijd en was de prei.
  2. Doe de prei in een ruime pan en stoof met een eetlepel water gaar.
  3. Voor de saus roer je de kokosmelk met tapiocameel, zout, uienpoeder en knoflookpoeder met een garde goed door.
  4. Verwarm de saus en roer voortdurend tot het is ingedikt.
  5. Haal de pan van het fornuis en roer er de edelgistvlokken en olijfolie door.
  6. Roer de saus door de prei en serveer direct.

Dit recept:

  • voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
  • is geschikt voor mensen die willen afvallen;
  • is geschikt voor mensen met diabetes;
  • is vrij van E-nummers;
  • is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook: glutenvrij, en lactosevrij.

Nieuwsbrief Paleo-Lifestyle

5/5 - (2 stemmen)
Print Friendly, PDF & Email
By Published On: april 17th, 2020Categories: Avondeten, Groenten, Vegan, VegetarischReacties uitgeschakeld voor Prei in vegetarische kaassausTags: , , ,

Share This Story, Choose Your Platform!

5/5 - (2 stemmen)
Print Friendly, PDF & Email