Paleo appelmuffins
Wandelen en iets te eten meenemen
Vorige week liep ik door de Amsterdamse Waterleidingduinen en kwam ik prachtige vossen tegen met jongen. Hieronder zie je één van de foto’s die ik maakte.
Als ik daar ga wandelen ben ik zo maar meer dan een halve dag lekker buiten. Ik moet dus wel wat te eten meenemen. Ik vind bananen erg lekker en makkelijk om mee te nemen, maar die dingen komen op de één of andere manier altijd onderin mijn rugzak terecht onder iets zwaars. Als ik ze weer naar boven vis zijn ze altijd bruin en beurs.
De ochtend voor vertrek besloot ik iets te bakken om mee te nemen en dat zijn deze muffins als resultaat. Ik vond ze een groot succes, maar ik had maar wat bij elkaar gegooid en niet opgeschreven wat. Vandaag heb ik enkele pogingen gedaan om ze na te maken en het is gelukt.
Vezels en je darmbacteriën
Iedere dag probeer ik extra vezels aan mijn menu toe te voegen. In deze paleo appelmuffins heb ik dat gedaan door psylliumvezels te gebruiken. Een goede gezondheid begint in de darmen. In je darmen zit een heel leger bacteriën die je helpen je darmen gezond te houden. Deze darmbacteriën hebben voldoende te eten nodig. De beste voeding voor ze zijn vezels afkomstig uit groenten, knollen, fruit en noten. De meeste mensen eten hiervan niet voldoende.
Als je iedere dag voldoende vezels binnen wilt krijgen, zou je bij minstens twee maaltijden een flinke portie groenten moeten eten. Aangezien ik het niet zo een succes vind om midden in het bos met een bak salade rond te lopen, heb ik deze muffins gebakken die extra vezels bevatten. En het bakbananenmeel en kastanjemeel is ook nog eens vezelrijk. Ik hoop dat jij ze net zo lekker vindt.
Ingrediënten Paleo appelmuffins
- 40 g kokosolie
- 2 middel grote appels (Elstar)
- 5 eieren (M)
- 2 el appelazijn
- 100 g bakbananenmeel
- 80 g kastanjemeel
- 60 g psylliumvezels
- 2 tl baking soda
- 1 el kaneel
- 1 tl kardemom
- mespunt fijn zeezout
Bereiding paleo appelmuffins
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de kokosolie.
- Was de appels goed schoon en snijd ze met schil en al in stukken.
- Doe de kokosolie, appels, eieren en appelazijn in een blender of keukenmachine en mix.
- Meng in een andere kom bakbananenmeel, kastanjemeel, psyliiumvezels, baking soda, kaneel, kardemom en zout.
- Voeg de natte ingrediënten bij de droge en roer door. Roer net lang genoeg tot de klontjes eruit zijn. Roer niet te lang anders roer je de lucht eruit. Ik gebruik deze Deense deeghaak die daar heel handig voor is.
- Vul muffinvormpjes met het deeg. Ik gebruik daar zo’n ouderwetse ijsschep als deze voor IJsschep.
- Bak de muffins 30 minuten en laat ze daarna helemaal afkoelen.
- Ik doe ze daarna direct in de vriezer. Hier kun je ze meerdere maanden bewaren.
De Paleo-Lifestyle
Dit recept voldoet volledig aan de Paleo-Lifestyle. Maar is ook:
- geschikt voor mensen die willen afvallen;
- te gebruiken voor mensen met diabetes;
- vegetarisch;
- vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij en lactosevrij.