Plantaardige yoghurt
Zelf plantaardige yoghurt maken is makkelijker dan je denkt. Je hebt alleen een yoghurtmaker nodig, maar die is niet heel prijzig. Een paar dagen geleden vertelde ik over probiotica (zie dit artikel) en waarom het zo belangrijk is om goed voor je darmflora te zorgen. Het (overmatig) gebruik van reguliere zuivelproducten is niet goed voor je darmen en je darmflora. Wel heel gezond is het regelmatig eten van gefermenteerde producten. Voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen zijn zuurkool, kimchi, kombucha, kefir, augurken, tempeh, olijven, kaas, natto, chutney, sommige fijne vleeswaren, zuurdesem, (producten van) rauwe melk, pure chocolade, vanille, miso, bier, wijn, koffie (appel)azijn, sojasaus, vissaus en natuurlijk yoghurt. Zoals je ziet vallen niet alle producten onder de Paleo-Lifestyle.
Wat is fermenteren?
Vroeger zijn mensen voedingsmiddelen gaan fermenteren zodat ze langer houdbaar waren. Eigenlijk is fermenteren het gecontroleerd laten rotten van voedingsmiddelen, want het fermentatieproces gaat altijd gepaard met de aanwezigheid van micro-organismen. Zuurkool ontstaat bijvoorbeeld met behulp van melkzuurbacteriën, maar er zijn ook producten die met behulp van bepaalde schimmels, gisten of azijnzuurbacteriën tot stand komen. Al deze micro-organismen creëren hun eigen optimale leefomgeving door aanmaak van bijvoorbeeld melkzuur, alcohol, azijnzuur of boterzuur, waarin andere micro-organismen niet of nauwelijks kunnen leven. De stoffen die ze aanmaken zijn dan toevallig weer net de stoffen die wij lekker vinden. Vooral de gefermenteerde producten die je voor gebruik niet meer verhit leveren de meeste gezondheidsvoordelen op. Met verhitting dood je immers de micro-organismen die juist de gezondheidsbevorderende effecten hebben. Je kunt heel makkelijk en veilig zelf allerlei voedingsmiddelen fermenteren. Als je zelf aan de slag wilt gaan met fermenteren, kan ik je het boek van Christian Weij aanraden: Verrot lekker
Ontbijten
De yoghurt kun je zoeten met een klein beetje pure stevia of erythritol. Lekker met wat vers fruit erbij of ongebrande noten. In mijn boek De Ontbijtmythe staat een recept voor heerlijke zelfgemaakte granola.
.
Ingrediënten (voor 7 potjes):
een yoghurtmaker
500 ml amandelmelk (ongezoet)
500 ml volvette kokosmelk
½ tl xanthaangum
1 el inuline
6 probiotica capsules (zoals deze van Ergomax)
Bereiding Plantaardige yoghurt:
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Doe amandelmelk, kokosmelk, xanthaangum en inuline in een blender.
- Knip of trek de probiotica capsules open en voeg de inhoud toe.
- Mix het geheel goed om klontjes te voorkomen.
- Vul de potjes van de yoghurtmaker, sluit ze af en zet de yoghurtmaker 12 tot 24 uur aan. Hoe langer je de yoghurt laat fermenteren, hoe zuurder het wordt.
- Verplaats de yoghurtmaker tijdens het fermenteren niet.
- Als er na de bereiding wat vocht bovenop de yoghurt staat, kun je dit gewoon door de yoghurt roeren.
- Zet de yoghurt een paar uur in de koelkast om af te koelen en hij is klaar om te eten.
- Je kunt de yoghurt nog dikker maken door meer xanthaangum toe te voegen. Varieer met ¾ tot 1 hele theelepel.
Dit recept:
- voldoet aan de regels van de Paleo-Lifestyle;
- is geschikt voor mensen die willen afvallen;
- is geschikt voor mensen met diabetes;
- is geschikt voor vegetariërs;
- is geschikt voor veganisten;
- is vrij van E-nummers;
- is vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.