Feestelijke amuse van makreel
Ik vind het altijd erg feestelijk om een leuk klein (maar wel gezond) borrelhapje te maken als ik bezoek krijg. Je kunt deze amuses ook als voorafje maken als je in plaats van een borrel een diner geeft.
Eerlijk gezegd vind ik makreel een heerlijke vis, maar ik ben vaak te lui om de graatjes eruit te vissen. Gelukkig kan ik makreel bij mijn visboer ook in filets kopen. Dat scheelt weer werk ;-).
Ingrediënten:
1/2 makreel
1/2 appel
1 theelepel citroensap
vers gemalen peper
1/2 bloemkool
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel fijn zeezout
een paar blaadjes sla
1 gekookte rode biet
4 walnoten
Bereiding amuse van makreel:
- Haal de graatjes uit de makreel.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukken.
- Doe de makreel, appel en citroensap in een keukenmachine, maak op smaak met peper en mix tot een mousse.
- Zet in de koelkast om op te stijven.
- Kook of stoom de bloemkool gaar en doe over in een vergiet.
- Spoel de bloemkool af onder de koude kraan.
- Doe de bloemkool in een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
- Mix in een keukenmachine de bloemkool met komijn, zout en peper tot een puree.
- Vul amuseglaasjes met de bloemkoolpuree.
- Snijd de blaadjes sla in dunne reepjes en doe in de amuseglaasjes.
- Leg een eetlepel van de makreelmousse op de sla.
- Snijd uit de gekookte rode biet kleine blokjes of rondjes. Met een mini meloenbolletjes schep krijg je hele kleine bolletjes. Rijg de bolletjes aan een cocktailprikker en steek in de amuseglaasjes.
- Garneer tot slot met een walnoot.