Caesar salade met kip
Volgens Wikipedia is de wereldberoemde Caesar salade genoemd naar Caesar Cardini (1896-1956), een hotel- en restauranteigenaar en chef-kok van Italiaanse afkomst, die in San Diego woonde en in Mexico werkte. De salade zou niet bedacht zijn, maar ontstaan uit nood op een druk moment: meer ingrediënten waren niet meer voorradig. De salade werd naar deze kok vernoemd.
Er zijn veel soorten van de Caesar salade in omloop, maar ik ben met mijn eigen graanvrije en zuivelvrije versie voor een variant met kip gegaan (omdat ik daar zo gek op ben). In restaurants zie ik dat de salade ook heel vaak met kip wordt gemaakt, terwijl dit oorspronkelijk niet eens één van de ingrediënten was. Wederom een quote van wiki: “Cardini’s salade bestond uit niet meer dan acht ingrediënten: bindsla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, 1 gekookt ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap.” Dus leef je lekker uit met je eigen versie, want er bestaan ook varianten met zalm, garnalen, bacon of een combi daarvan.
De Parmezaanse kaas heb ik vervangen door edelgistvlokken, omdat deze een lekkere hartige smaak hebben en de croutons heb ik gewoon weg gelaten. Wil je toch nog een lekkere knapperige bite aan je salade toevoegen, strooi er dan nog wat geroosterde pijnboompitten over.
Ingrediënten (voor 2 personen):
Dressing
3 eidooiers
2 eetlepels citroensap
2 theelepels fijne mosterd
1 teentje knoflook, fijn gesneden
4 ansjovisfilets
2 el edelgistvlokken
vers gemalen peper
150 ml druivenpitolie (of milde olijfolie)
Salade
1 flinke kipfilet
2 kroppen romaine sla (ook wel bindsla genoemd)
Bereiding Paleo Caesar Salad:
- Grill de kip tot hij gaar is.
- Maak de dressing door de eidooiers, citroensap, mosterd, knoflook, ansjovisfilets, edelgistvlokken en peper naar smaak een minuut te mixen in een keukenmachine of blender.
- Voeg terwijl de keukenmachine aan staat in een dun straaltje de olie toe. Proef en maak eventueel nog op smaak met wat zout.
- Snijd de sla in stukken.
- Neem twee grote diepe borden en doe in ieder bord twee flinke eetlepels van de dressing. Verdeel de dressing met de bolle kant van een lepel over het bord. Schep nu de sla erin en roer de sla goed om. Door de dressing eerst over het bord te verspreiden, mengt deze goed door de sla.
- Snijd de kip in dunne plakjes en verdeel over de salade.
- Strooi er tot slot nog wat extra edelgistvlokken over.
Dit recept is:
– koolhydraatarm;
– glutenvrij;
– lactosevrij
– vrij van granen en zuivel;
– geschikt voor de Paleo-Lifestyle;
– geschikt als je wilt afvallen;
– vrij van E-nummers.