Sardinepaté
In juni ben ik op vakantie geweest in de Algarve (Portugal). Wat een feest als je net als ik van vis houdt! Heel veel dorpjes hebben een vismarkt. Diverse visleveranciers komen samen in een grote markthal waar ze hun super verse vis en schaal- en schelpdieren aanbieden. Ik heb tonijn, inktvis, zalm, gamba’s, garnalen, kokkels, oesters en nog veel meer gekocht en zelf klaargemaakt.
Maar zeker als ik op vakantie ben, vind ik uit eten gaan ook erg leuk. Op die manier leer je namelijk de lokale keuken kennen. Een gewoonte die je bijna in ieder land wel tegenkomt is het mandje brood met een smeerseltje. In Nederland is het bijna altijd (stok)brood met kruidenboter. In Portugal krijg je brood met boter en paté van sardientjes. Je weet dat ik geen brood eet, dus vroeg ik in alle restaurants een paar plakjes komkommer om daar de paté op te smeren. Ik vond de paté zo lekker dat ik hem vandaag heb nagemaakt. Ik ben erg blij met het resultaat maar ben benieuwd wat jij er van vindt.
2 kleine sjalotjes
1 teen knoflook
1 eetlepel kokosolie
2 blikjes sardines op water (uitgelekt ongeveer 170 gram)
2 eetlepels goede olijfolie (extra vierge)
1 eetlepel gezeefde tomatenpuree (uit pak, niet uit blik)
½ theelepel mosterd
½ theelepel zoet paprikapoeder
½ theelepel gedroogde oregano
½ theelepel fijn zeezout
vers gemalen peper naar smaak
1 komkommer
- Snipper de sjalotjes.
- Snijd de knoflook fijn.
- Smelt de kokosolie in een pan en fruit sjalotjes en knoflook tot ze beginnen te verkleuren.
- Laat de sardines uitlekken (de graatjes laat ik zitten) en bak deze mee tot ze helemaal uit elkaar zijn gevallen.
- Doe de sardines in een keukenmachine en voeg olijfolie, tomatenpuree, mosterd, paprikapoeder, oregano, zout en peper toe.
- Mix goed tot een egale paté.
- Laat de paté afkoelen in de koelkast.
- Snijd de komkommer in plakjes en smeer er de paté op.