Worteltjestaart
Ken je die worteltjestaart recepten waarbij er slechts één wortel door het recept heen vliegt? Dat vind ik zo verschrikkelijk jammer, want een echte worteltjestaart moet barsten van die heerlijke licht zoetige en malse worteltjes. Zie je hem voor je?
Daarom heb ik een manier gevonden om een worteltjestaart te maken die zo boordevol smaak zit, dat je er niet genoeg van kunt krijgen. Let wel op, want je hebt voor dit recept een slowjuicer nodig. Eigenlijk heb ik dit recept per ongeluk bedacht, omdat ik gek ben op wortelsap met gember en eens iets met het pulp wilde doen. Het blijkt dat pulp van wortels afkomstig uit de slowjuicer heel lekker is om mee te bakken, maar je kunt bijvoorbeeld ook een paar schepjes door de pastasaus doen. Als je geen slowjuicer hebt dan kun je er één in mijn webshop aanschaffen: slowjuicers.
Als je de worteltjestaart helemaal wilt afmaken, maak je ook de frosting of icing van cashewnoten.
Ingrediënten worteltjestaart:
1 kg wortels
50 g gember
1/2 kop kokosolie (100 g)
4 eieren
1 banaan
2 el honing (optioneel)
1 el appelazijn
Droge ingrediënten
100 g amandelmeel
40 g kokosmeel
2 el psylliumvezels
merg van 1/2 vanillestokje of ¼ tl vanillepoeder
1 tl baking soda
1/4 tl fijn zeezout
2 tl kaneel
Frosting
100 g cashewnoten
merg van een 1/2 vanillestokje of ¼ tl vanillepoeder
100 ml kokosmelk
½ tl honing (of zoetmiddel naar keuze)
mespunt fijn zeezout
Bereiding worteltjestaart:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Gebruik een slowjuicer om sap van de wortels en gember te maken en weeg 300 gram van het wortelpulp af (zorg dat je ook het pulp van de gember mee neemt).
- Smelt de kokosolie. Ik doe dat door de kokosolie in een vuurvast schaaltje in de voorverwarmende oven te zetten.
- Meng met een staafmixer in een kom de eieren, banaan, honing, appelazijn en kokosolie. Zorg dat de kokosolie niet te heet is, anders stollen de eieren. Roer als laatste de wortelrasp erdoor.
- Meng in een andere kom alle droge ingrediënten.
- Roer de droge ingrediënten door de natte ingrediënten.
- Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vul de vorm met het beslag. Gebruik een vorm die niet groter is dan 21 cm.
- Bak de taart in 25 minuten gaar.
- Kook de cashewnoten 10 minuten in een laagje water.
- Doe ze over in een vergiet en spoel ze af onder koud stromend water.
- Doe de cashewnoten met vanille, kokosmelk, honing en zout in de kleine kom van een keukenmachine en mix tot een gladde frosting.
- Smeer de frosting over de worteltjestaart en garneer met halve walnoten.