Kokos bonbons
Het is grappig (althans dat vind ik) dat bijna ieder recept dat ik bedenk wel een verhaal heeft. Vorig jaar wees een vriendin mij erop dat Lindt chocolade een bonbon verkocht met pure chocolade gevuld met alleen maar kokos. Hij had de vorm van een soort boomstammetje en was niet normaal lekker. Ik had één zakje gekocht dat ik schaamteloos in één week tijd heb opgegeten. Een tijdje geleden kwamen we weer in de winkel van Lindt en ze bleken uit het assortiment gehaald te zijn. Mijn vriendin en ik stonden redelijk teleurgesteld weer buiten. Je begrijpt het al. Ik ben ze zelf gaan namaken. De vorm van de boomstam heb ik maar los gelaten, want ik had niet zo’n vormpje en ten slotte gaat het om de smaak. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.
O ja, doe de bonbons die je niet van plan bent om te eten in de vriezer voor later. Ze zijn echt verslavend lekker.
Ingrediënten (voor 40 stuks):
150 g kokosrasp
350 g kokosyoghurt
1-2 maatlepeltjes pure stevia naar smaak (een maatlepel is in deze verpakking meegeleverd)
2 el fijne psylliumvezels
2 repen chocolade van 85% cacao of hoger
Bereiding Kokos bonbons:
- Meng kokosrasp, kokosyoghurt, stevia en psylliumvezels goed door elkaar.
- Vul er bonbonvormpjes zoals deze hartvormige mee of vormpjes voor ijsblokjes. Als je geen vormpjes hebt, zet het mengsel dan een uur in de koelkast en vorm er daarna met je handen balletjes van.
- Zet de bonbonvormpjes met het kokosmengsel erin in de vriezer en laat een uur opstijven. Door de kokos in te vriezen komt het straks makkelijk uit de vorm.
- Smelt de chocolade au bain marie. Je kunt een grote pan met een klein laagje water vullen en hierin een vuurvaste schaal zetten met daarin de chocolade. Test wel eerst even of het water niet over de rand van de schaal heen komt. Zelf gebruik ik deze speciale chocoladesmeltpan.
- Zet een grote schaal of ovenplaat klaar en leg er een vel bakpapier op. Hier leg je straks de bonbons op.
- Haal de kokosbonbons uit de vriezer, druk ze uit hun vormpje en dip ze door de chocolade. Ik leg ze in de chocolade en roer ze met een vork om tot ze volledig bedekt zijn. Daarna schuif ik de vork aan de onderkant van de bonbon en haal ik hem uit de chocolade. Met een mes tik ik tegen de vork zodat het teveel aan chocolade terug in de pan valt. Daarna schuif ik met het mes de bonbon met beleid op het vel bakpapier.
- Zet de bonbons in de koelkast om af te koelen.
Dit recept is:
- geheel “Paleo proof”;
- te gebruiken voor mensen met diabetes;
- vegetarisch;
- ook voor veganisten bestemd;
- vrij van graan- en zuivelproducten en daarom dus ook glutenvrij, en lactosevrij.