BLOG: wat kun je met een high speed blender

Ik ben al jarenlang grote fan van de MONTANA high speed blender die te koop is in mijn webshop. Ik kan letterlijk niet meer zonder een high speed of power blender. Wat uitleg over een high speed blender is op zijn plaats. Want het is echt niet te vergelijken met een gewone blender.
Wat is een high speed blender?
Een high speed blender wordt ook wel powerblender genoemd, maar in het Nederlands mag je hem ook gewoon een hogesnelheidsblender noemen. En eigenlijk zegt de naam het al: een blender met veel vermogen en een hele hoge snelheid.
Waar de messen van een gewone blender ongeveer maximaal 10.000 rotaties per minuut maken, draaien de messen van een hogesnelheidsblender minimaal 30.000 keer per minuut rond! Naast de snellere rotaties van de messen hebben de high speed blenders ook veel meer vermogen. De MONTANA heeft maar liefst 2,28 PK!
Wat is het voordeel van een high speed blender?
Met een high speed blender kun je veel meer dan met een gewone blender. Bijvoorbeeld:
Dranken maken met de hogesnelheidsblender
Ik ben gek op dit recept gemberwater en maak op warme dagen fruitwater met lekker veel gecrusht ijs. Een gewone blender kan zwaar overstuur raken als je er ijsklontjes in gooit.
Verse warme soep maken met de hogesnelheidsblender
Gooi alle ingrediënten voor je soep (bouillon, groenten, kruiden en een beetje fijn zeezout en peper) in de high speed blender en zet deze op de soep stand. Dit programma duurt 8 minuten. Je krijgt niet alleen een soep die heerlijk glad en fijn van structuur is, de soep is ook nog eens goed op temperatuur. Door de wrijving van de messen en de hoge snelheid, warmt de soep namelijk op! Als de blender klaar is, heb je dus een direct te serveren hete soep.
Amandelmelk maken met de hogesnelheidsblender
Ik wil nooit meer amandelmelk uit een pak! Wat is zelf amandelmelk maken met een hoge snelheidsblender makkelijk, snel en verschrikkelijk lekker! Met 100 g amandelen, 500 ml water en een snufje zout maak je op de “sauce” stand binnen no-time amandelmelk. Je kunt er ook een banaantje door doen als je het wat zoeter wil, maar voeg dan ook wat citroensap toe (anders wordt het zo snel bruin). Zeven (zoals ik vroeger de amandelmelk maakte) is niet nodig, omdat de substantie heel zacht, smooth en romig is. Zonder zeven is het alleen iets dikker dan de amandelmelk die je misschien uit een pak gewend bent. Je kunt de amandelmelk weer als heerlijke basis gebruiken voor smoothies met groenten en fruit.
En je kunt behalve amandelmelk natuurlijk ook andere soorten notenmelk maken.
Notenpasta maken met de hogesnelheidsblender
Amandelpasta, cashewnotenpasta, of een pasta van een eigen samengestelde notenmix, met de hogesnelheidsblender van MONTANA ben je zo klaar. Zorg wel dat je niet te kleine hoeveelheden gebruikt en genoeg olie toevoegt. Op 400 gram cashewnoten gebruik ik 6 eetlepels olie. Ik gebruik hiervoor het “sauce” programma en help de blender in het begin even met de speciaal meegeleverde tamper, zodat de messen alle inhoud kunnen meenemen. Het lekkerst is als je een notenolie toevoegt, zoals walnootolie. Je kunt ook druivenpitolie gebruiken, omdat die vrij neutraal van smaak is. Extra vierge olijfolie is natuurlijk ook goed, maar kan wat overheersend smaken. Voeg ook een klein mespuntje fijn zeezout aan de notenpasta toe.
Zelf meel maken met de hogesnelheidsblender
Ik maak af en toe gebruik van lijnzaad en chiazaad. Maar het lichaam heeft hier alleen wat aan als ze zijn gemalen. Lees hier maar eens waarom. Voorheen gebruikte ik een elektrische koffiebonenmaler om lijnzaad en chiazaad te malen. Natuurlijk werkt dat prima, maar als ik wat meer nodig had was ik best wel lang bezig. Met de MONTANA hogesnelheidsblender ben ik zo klaar. Doe de gewenste hoeveelheid zaden in de blender (let wel op dat je voldoende inhoud hebt) en gebruik de pulse stand. Ik gebruik hiervoor de pulse stand, omdat de blender zo snel klaar is en ik de blender dan gelijk uit kan zetten. Let wel op met chiazaden want ze bevatten veel lectinen.
Sorbetijs maken
De MONTANA heeft geen enkel probleem met bevroren fruit. Dat is mooi, want ik ben gek op zelfgemaakt sorbetijs! Ik heb standaard een aantal porties fruit in de vriezer: aardbeiden, blauwe bessen, frambozen en kersen. Doe wat bevroren fruit in de blender met 100 ml water en eventueel wat kokosmelk en muntblaadjes. Ik ben zelf geen voorstander van zoetmiddelen, maar als je niet zonder kunt, gebruik dan wat kokosbloesemsuiker of honing. Ik gebruik hiervoor de “pulse” stand en help de blender in het begin even met de speciaal meegeleverde tamper, zodat de messen alle inhoud kunnen meenemen. Voeg eventueel nog wat water of kokosmelk toe als het sorbetijs te dik is. Ik maak altijd precies genoeg voor dat moment, opnieuw invriezen vind ik zelf namelijk geen succes (het wordt nooit meer zo lekker als net klaargemaakt).
Smoothies maken met de hogesnelheidsblender
Ik vergeet bijna dat je ook heerlijke smoothies kunt maken met de MONTANA Mark 1. De smoothies zijn zachter en fijner van structuur dan de smoothies die ik voor mijn MONTANA tijdperk met mijn gewone blender maakte. Ik gebruik voor een smoothie niet te veel fruit, maximaal 1 stuk en daarnaast lekker veel groenten (denk aan komkommer, paprika, venkel, wortel, verse bietjes). Zorg dat je voldoende water toevoegt, omdat je smoothie anders te dik wordt. Met voldoende water kan de MONTANA ook beter zijn werk doen. Ik gebruik voor een smoothie het “groenten” programma en help de blender in het begin even met de speciaal meegeleverde tamper, zodat de messen alle inhoud kunnen meenemen. Vaak voeg ik 4 of 5 ijsklontjes toe, zodat de smoothie niet te warm wordt (door de wrijving van de messen warmt de inhoud namelijk op). Ik maak een smoothie regelmatig op basis van de zelfgemaakte amandelmelk. Avocado’s doen het ook erg goed in smoothies, ze geven zo’n lekker romig effect.
Het enige nadeel van een smoothie is dat je het soms te snel weg kan drinken en je zo een stap in je spijsverteringsproces overslaat. Kauwen is die eerste stap! Daarom voeg ik soms wat cacaonibs toe, zodat ik alsnog moet kauwen.
De MONTANA Mark 1 beter bekijken
Ik vind de MONTANA een mooi model hebben. Niet geheel onbelangrijk, want bij de meeste mensen staat hij zichtbaar op het aanrecht. In dit filmpje kun je de eerste versie van de blender beter bekijken (de blender in het filmpje is hetzelfde maar dan zonder digitaal bedieningspaneel):
Waarom kies ik voor de MONTANA Mark 1 digital
Ik heb ook andere high speed blenders getest. Dit is de reden dat ik voor de MONTANA heb gekozen:
- De kan is perfect van vorm en van een heel mooi materiaal. Bij hoge snelheidsblender worden geen glazen kannen gebruikt. Het risico dat een glazen kan barst is namelijk te groot. Deze kan is BPA vrij en van een materiaal die goed schoon te houden is. Je ziet letterlijk alle inhoud van de kan van het materiaal glijden, er blijft heel weinig achter in de kan. Bij een ander merk blender zat een hele hoge en smalle kan, waardoor je ver met een spatel naar binnen moest om hem goed leeg te maken. Ook het schoonmaken van een smalle hoge kan is lastig.
- De messen hebben een handige vorm; het is in totaal één lang plat mes. Het handige mes in combinatie met de ruime kan, zorgt ervoor dat alles dat je klaarmaakt makkelijk uit de blenderkan komt. Ik heb een andere blender getest met meer messen, die gebogen zijn. Die messen maken het lastig om bijvoorbeeld notenpasta uit de kan te halen, het meeste blijft dan achter de messen hangen.
- Het design (dat is persoonlijk, maar ik vind deze blender erg mooi).
- De testresultaten zijn erg goed! De MONTANA is getest met zijn concurrenten en komt er het beste uit. Zie hier de testresultaten.
- De prijs! Ten opzichte van veel concurrenten is hij zeer gunstig geprijsd. Een Vitamix kost je zomaar 800 euro!
Wil jij de MONTANA high speed blender ook hebben? Ga naar mijn webshop.